Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU vyhrožuje USA, zvažuje zavedení cla na motocykly

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Pokud americká vláda rozhodne o zavedení opatření omezující dovoz oceli, Evropská unie na to zareaguje odvetnými cly na bourbon či motocykly Harley-Davidson. Uvádí to agentura agentura DP

Podle informací DPA Brusel už od loňského léta pracuje na seznamu amerických produktů, na které by mohla být v reakci na obchodní restrikce ze strany Spojených států uvalena dodatečná cla.

Vedle burbonu a motocyklů se na něj údajně objevují i brambory a rajčata či rum a pomerančová šťáva. Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung jsou na seznamu produkty, které jsou důležité pro volební obvody podporovatelů amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Například společnost Harley-Davidson sídlí ve státě Wisconsin, ze kterého pochází republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Burbon se vyrábí hlavně v Tennessee a v Kentucky, což je domovský stát šéfa republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella.

Ministerstvo obchodu minulý týden navrhlo Trumpovi několik možností, jak omezit dovoz výrobků ocelářského a hliníkárenského průmyslu. Varianty sahají od globálních sazeb na všechny výrobky ze všech zemí až po kvóty, které by vycházely z předchozích dodávek do USA.

Očekává se, že Trump o možném omezení dovozu oceli do Spojených států rozhodne do 11. dubna.

Témata:  USA clo EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy