Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Někdejšího tajemníka SPD obvinila policie. Za nenávistné projevy mu hrozí až tři roky

soudy
soudy
Foto: Pixmac

Praha - Policie obvinila tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka kvůli nenávistným a rasistickým výrokům ve Sněmovně. Údajně je pronesl koncem loňského října. V případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení.

"Kriminalisté zahájili trestní stíhání konkrétní osoby v souvislosti s výrokem jednoho z tajemníků v prostorách Poslanecké sněmovny," uvedl dnes mluvčí pražské policie Jan Daněk. Policie stíhání vede pro trestné činy podněcování k nenávisti vůči skupině osob, omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Staník prý posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu a vyzýval k jejich zabíjení. "Vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození," vypověděl svědek incidentu Marek Černoch (zvolený za Úsvit).

Končící ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) popsala, že když do sněmovního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. "Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat," uvedla.

Podle Aktuálně.cz Staník od 80. let působil u někdejšího Sboru národní bezpečnosti, později u policie. Byl dlouholetým členem ČSSD. Ze strany byl v roce 2012 vyloučen, už tehdy úzce spolupracoval s Tomiem Okamurou. Jako tajemník SPD o říjnových volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu hnutí a volal na ně policii.

Šéf SPD Tomio Okamura k tomu uvedl, že Staník na post tajemníka již rezignoval. Jeho jméno však dál figuruje na webu Sněmovny, kde je veden jako tajemník poslaneckého klubu. Jako tajemník je dál veden i na webu SPD. "Hnutí Svoboda a přímá demokracie se až do prošetření celé záležitosti nebude k tématu dále vyjadřovat," stojí v tiskové zprávě.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie antisemitismus homosexuálové soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy