Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie navrhla obžalovat soudce a advokáta z korupce

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Chomutov - Policie navrhla obžalovat chomutovského soudce Ivana Nováka z přijetí úplatku a advokáta Josefa Douchu z úplatkářství. Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu případ vyšetřovali téměř dva roky.

Novákovi hrozí až deset let vězení, Douchovi až šest let. Soudce Novák je obviněn z toho, že přijal úplatek od advokáta Douchy. Kriminalisté tvrdí, že Novák za peníze předčasně propustil z vězení Douchova klienta, podnikatele Tomáše Malinu, jenž si odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu. O podání obžaloby by mělo státní zastupitelství rozhodnout v řádu týdnů.

Policie oba muže zadržela a obvinila v březnu 2016. Novák je dočasně zproštěn výkonu funkce. Nejvyšší správní soud se na základě podnětu předsedy ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla zabýval již v roce 2016 návrhem na Novákovo kárné potrestání.

Kárné řízení ale nakonec přerušil právě proto, že Novák je v téže věci trestně stíhaný. Pokud by trestní řízení skončilo bez postihu, mohl by se NSS teoreticky znovu začít zabývat kárnou žalobou.

Témata:  korupce Chomutov soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy