Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jelen ze šumavské Kvildy je zachráněn? Ministr Brabec vyjednal jeho přesun

Richard Brabec (ANO)
Richard Brabec (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Vimperk - Jelen, který na začátku února v návštěvnickém centru u Kvildy na Prachaticku zranil turistu, patrně poputuje do obory v Lánech. Přesun vyjednal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jelenovi hrozilo utracení, proti čemuž se zvedla vlna nevole, vznikla i petice.

Jelen žije v návštěvnickém centru u Kvildy na Prachaticku. V areálu mohou lidé sledovat zvěř z bezprostřední blízkosti, aniž by jim v tom bránily bariéry. Začátkem února jeden ze 13 jelenů zranil turistu. Nešlo ale o nic vážného.

Správa šumavského národního parku nejprve uvažovala o usmrcení zvířete. Proti záměru záhy vznikla petice, kterou od středy do dneška podepsalo na 30.000 lidí. Šumavský park proto začal hledat řešení, kam zvíře umístit.

"Podmínky v lánské oboře jsou ideální. Počítáme s tím, že by se tam jelen mohl v horizontu několika týdnů a měsíců přesunout," uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Témata:  zvířata Richard Brabec Šumava

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy