Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady provedly celkem 95 tisíc kontrol EET

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Finanční a celní správa od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) od 1. prosince 2016 provedla 94.728 kontrol a uložila zhruba 5900 pokut za 55 milionů korun.

Správa zároveň od spuštění systému uzavřela kvůli neplnění EET 16 provozoven, z polovina z nich již obnovilo svou činnost. Na dotaz ČTK to sdělila finanční správa. Na počátku března to bude rok, kdy byla zavedena EET pro firmy a podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.

Do elektronické evidence tržeb (EET) je v současnosti zapojeno zhruba 166.000 podnikatelů, kteří zaevidovali už zhruba 4,6 miliardy tržeb. EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení.

Při provedených kontrolách pracovníci finanční i celní správy zjistili přes 27.758 prohřešků. Nejčastěji šlo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení. V 16.370 případech správa předala věc k zahájení správního řízení. Prozatím nejnižší udělená pokuta za porušení povinností vyplývajících ze zákona byla 100 korun a nejvyšší činila 260.000 korun.

Zavedení EET přitom podle Asociace českého tradičního obchodu zásadní dopad na malé prodejny nemělo. "Maximálně tam kde nebyl internet, tak se tam musel zavést," uvedl předseda Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) Zdeněk Juračka. Podle něj EET naopak těmto prodejnám může pomoci, pokud se díky němu narovnají podmínky na trhu.

Témata:  elektronická evidence tržeb

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy