Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidičáky už nebudou třeba? Expert nastínil budoucnost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: AMTS

Praha - Jaká bude budoucnost automobilového průmyslu? Současný trend napovídá, že nás čeká plně automatizovaný vůz, který nás sveze kamkoli budeme chtít, aniž bychom se dotkli volantu. Nahradí tedy čistě automatizované automobily klasické taxikáře?

"Už za pár let si bude moci dovolit jezdit autem každý bez ohledu na své příjmy nebo vlastnictví řidičského průkazu. Automobilový průmysl to změní k nepoznání," uvedl na svém blogu výkonný ředitel Aures Laboratories a ředitel pro inovace AAA Auto Stanislav Gálik. "Jen si to představte. Potřebujete se přesunout desítky kilometrů daleko na místo, které veřejná doprava neobsluhuje. Co by dnes znamenalo tisíce korun za taxi, u kterého kromě paliva a amortizace hradíte také plat řidiče, vás bude stát řádově méně," tvrdí optimisticky.

Podle experta totiž bude možné využít místo taxi carsharingovou společnost, která provozuje flotilu elektrických aut bez řidiče, čili s autonomním řízením. Takový vůz si lze poté objednat přes mobil. Auto přijede tam, kam potřebujete, a můžete vyrazit na cestu. "Díky propojení na navigační služby bude váš „taxikář budoucnosti“ vždycky vědět, kterou cestu vybrat, abyste dorazili včas," nastiňuje Gálik.

Ředitel opírá svá tvrzení o fakta. Připomíná, že hned pět výrobců patří do úzké skupiny dvaceti firem s největšími finančními investicemi do vývoje a prvky autonomního řízení už pomalu pronikají do prvních aut. Plně elektrické vozy navíc plánuje snad každý výrobce včetně Škody. "V roce 2030 bude asi 40 % nových automobilů zcela autonomních. A vezměte si, jak krátká je to doba," zdůrazňuje.

Prodej automobilů podle podle Gálika nadále stoupat. V roce 2030 se podle jeho odhadu prodá o více než třicet procent aut více než nyní. Navíc se dá očekávat, že téměř každé druhé auto bude čistě elektrické. "Většina prognostických analýz říká to samé: v roce 2030 sice nebudou auta létat, ale řidiče už 40 % z nich potřebovat nebude," vidí budoucnost jasně expert.

Témata:  auto elektromobily navigace

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy