Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojtěch Filip změnil názor, chce být znovu šéfem KSČM

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip se rozhodl, že bude znovu obhajovat funkci. Strana získala v loňských volbách do Sněmovny jen 7,76 procenta hlasů. Kvůli tomuto výsledku se strana následně rozhodla svolat na duben mimořádný sjezd, kde bude volit celé nové vedení.

Po diskusi ústředního výboru, během které vedení strany na podzim hledalo příčiny volebního debaklu, Filip oznámil, že nebude obhajovat svou funkci. Své rozhodnutí tehdy komentoval tím, že je nejdéle sloužícím předsedou politické strany a podle jeho soudu i obměna může leccos přinést.

Filip do nejvyšší stranické funkce nastoupil po rezignaci Miroslava Grebeníčka, který strávil v čele KSČM od června 1993 do října 2005.

Pod Filipovým vedením se komunisté vždy dostali do Sněmovny, před pěti lety dosáhli druhého nejlepšího polistopadového výsledku, když získali 33 poslanců. Vůbec nejúspěšnější strana byla v roce 2002, kdy za ní do poslaneckých lavic zasedlo 41 poslanců.

Témata:  Vojtěch Filip KSČM

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy