reklama

Návrh na Okamurovo odvolání podepsal dostatek poslanců na to, aby se o jeho zařazení mohlo hlasovat. Bartošek oznámil, že podpisů bylo 86. Potřeba bylo 80 podpisů, tedy dvou pětin z celkového počtu poslanců.

Zařazení návrhu do programu ale podpořilo 70 ze 169 přítomných poslanců. Rovněž 70 jich bylo proti, a to z řad SPD, ANO a KSČM.

Bartošek poté vyčetl poslancům ANO, že se chovají v mnoha ohledech stejně jako komunisté v minulosti a svým chováním přispívají k destrukci politické kultury.

Místopředseda klubu STAN Vít Rakušan na podporu Bartoškova návrhu přečetl ještě před hlasováním seznam více než tří stovek lidí, kteří v táboře v Letech za protektorátu zemřeli. "337 důvodů pro odvolání pana místopředsedy Sněmovny," prohlásil na závěr svého projevu.

Okamura se dnes k záležitosti na plénu nevyjádřil. V lednu uvedl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.