Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soukup se navezl do ČT, ale pěkně se ztrapnil

2. ledna byl ve studiu kromě Jiřího Ovčáčka také prezidentský kandidát Michal Horáček a mluvčí bývalého prezidenta Klause Petr Hájek, který všechny kandidáty s výjimkou Miloše Zemana odepsal.
2. ledna byl ve studiu kromě Jiřího Ovčáčka také prezidentský kandidát Michal Horáček a mluvčí bývalého prezidenta Klause Petr Hájek, který všechny kandidáty s výjimkou Miloše Zemana odepsal.
Foto: Facebook

Praha - Generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup si v pořadu Kauzy Jaromíra Soukup opět vzal na paškál Českou televizi. Už v upoutávce na pořad sliboval, že odhalí velké tajemství financování České televize. Navíc poslal výhružná vzkaz jejímu řediteli Petru Dvořákovi. Samotný pořad byl opravdu velmi kritický, problém ale spočíval v tom, že moderátor podle ČT často lhal.

Už v upoutávce Soukup mluvil o tom, že lidé z České televize se do něj naváží. „Nenechají si ujít žádnou příležitost, aby mě uráželi, pomlouvali nebo říkali vyložené nepravdy. Ale je to jeden rozdíl. Zatímco na provoz České televize přispíváme my všichni, tak my – televize Barrandov si na sebe musíme vydělat sami, bez pomoci státu, bez pomoci vás, občanů. A možná vás bude zajímat, jak s těmi všemi miliardami vlastně vedení České televize nakládá," útočil Soukup. 

Pak přidal vzkaz i vedení ČT. „A jestli si pan ředitel České televize myslí, že si jeho chování nechám líbit, tak nenechám. To mu garantuji. Myslím, že se máte na co těšit,“ lákal diváky moderátor Soukup. Jen před několika dny přitom prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem se Soukupem mluvil o tom, jak by byl rád, kdyby se vedení ČT změnilo.

Na pořad stanice lákala i na sociálních sítích. „Nenechte si ujít další díl Kauz Jaromíra Soukupa. Tentokrát vás moderátor vezme na neuvěřitelnou exkurzi za kulisy České televize. Bohulibá instituce veřejné služby? Nebo nekontrolovatelná černá díra na peníze, která rok co rok spolyká 7 miliard korun? Zajímá vás, kde se ty peníze berou? Kam mizí a co všechno je možné v bizarním světě veřejnoprávních mediálních her?“ uvedl Barrandov na facebooku.

A pořad byl doopravdy pikantní. Už jen proto, že Česká televize souběžně s pořadem na twitteru vyvracela Soukupovy nepřesnosti a lži. Soukup například v úvodu místo tradiční nástěnky vytáhl pouze jednu fotku - !Podivného člověka a politruka“, radního ČT Zdeňka Šarapatku. Háček byl v tom, že na fotce sice byl Šarapatka, ale Milan - politik, diplomat a bývalý velvyslanec, v letech 2013 až 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR zvolený jako nestraník za hnutí Úsvit.

Sám Zdeněk Šarapatka se přehmatem Barrandova dobře bavil. „Aurora dnes vystřelila z Barrandova pár slepých ke svržení zatuchlého carského režimu na Kavčích horách: Frustrovaný pohůnek Soukup se zase prolhal mezi půlky Zemana a Babiše, tentokráte skrz téma hospodaření České televize. A vědomě při tom manipuloval veřejností za použití vyslovených lží a stupidních urážek členů vedení ČT. To vše navzdory tvrdým faktům, viz. tweet České televize,“ poukázal Šarapatka na to, že ČT ihned lži vyvracela.

hned na úvod #tvbarrandov...na fotce pana Šarapatky není ten správný pan @zdeneksarapatka

— Česká televize (@CzechTV) 28. února 2018

„Načasování Soukupových pomluv hned po výzvách Zemana k odstranění vedení ČT, resp. Rady ČT a po zájmu předsedy mediálního výboru sněmovny za ANO o zprávy o hospodaření a činnosti ČT, je tu evidentní. Že přitom Soukup ukazuje místo té mojí fotku profláknutého "krymského pozorovatele" MILANA Šarapatky, ze kterého tu mívám už celé roky kopřivku, se na Hradě a ruské ambasádě dvakrát líbit nebude.. A leccos to vypovídá o Soukupově "televizi". Jsem si jist, že tentokráte to už Aurora odskáče. Na zteč!“ dodal a pro Soukupa ještě přidal fotku sebe i „druhého“ Šarapatky.

#tvbarrandov půl miliarda za reklamu? Z reklamy na ČT profituje zejména agentura Médea - agentura Jaromíra Soukupa

— Česká televize (@CzechTV) 28. února 2018

Soukup také například tvrdil, že se politici České televize bojí a protože Radu ČT volí politici, je jasné, že ji nikdo z nich nebude kritizovat například za špatné hospodaření. To by měl podle Soukupa kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad. ČT obratem dodala, že zákon o NKÚ je ve schvalovacím procesu. Podle jeho znění bude jeho kontrole podléhat i Česká televize. „Nemáme s tím problém,“ vzkázalo veřejnoprávní médium.

#tvbarrandov: zákon o NKÚ je ve schvalovacím procesu. Podle jeho znění bude jeho kontrole podléhat i @CzechTV. Nemáme s tím problém.

— Česká televize (@CzechTV) 28. února 2018

ČT pak moderátor srovnával s komerčními stanicemi a té veřejnoprávní. Mluvil například o tom, kolik stojí provoz ČT v porovnání s Primou a Novou. ČT zareagovala slovy: „ČT „má sice "jen" pět kanálů, ale vyrábí 2x více pořadů, než všechny komerční televize dohromady.“

#tvbarrandov: @CzechTV má sice "jen" pět kanálů, ale vyrábí 2x více pořadů, než všechny komerční televize dohromady

— Česká televize (@CzechTV) 28. února 2018

Pak už se Soukup pustil do samotného Dvořáka, který podle něj – na rozdíl od svého předchůdce Jiřího Janečka – peníze příliš rozhazuje. „V roce 2011 měla @CzechTV 3,67 mld. korun disponibilních prostředků, dnes je to 2,24 mld. A to v souladu s dlouhodobými plány odsouhlasenými Radou ČT. Rozdíl byl investován do projektů (třeba ČT Brno), započatých již předchozím managementem. Jen mnohem efektivněji,“ vrátila mu úder ČT.

#tvbarrandov:v roce 2011 měla @CzechTV 3,67 mld. korun disponibilních prostředků, dnes je to 2,24 mld. A to v souladu s dlouhodobými plány odsouhlasenými Radou ČT. Rozdíl byl investován do projektů (třeba ČT Brno), započatých již předchozím managementem. Jen mnohem efektivněji.

— Česká televize (@CzechTV) 28. února 2018

ČT navíc poukázala, že v Janečkově éře došlo k zdvojnásobení koncesionářského poplatku. „Až do roku 2011 měl také příjmy z reklamy. Přitom vysílal na méně kanálech a vyráběl o téměř čtvrtinu méně pořadů,“ vzkázala veřejnoprávní televize. Ta také dodala, že grafy, které Soukup v pořadu používal, byly již v minulosti použité a že už v minulosti ČT poukazovala, že jsou nesprávné.

Témata:  Česká televize TV Barrandov Petr Dvořák

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy