reklama

Zatím je trestná jen podpora nenávistných hnutí. Novela má podle předkladatelů zaplnit mezeru v zákoně, který umožňuje postihnout jen propagaci konkrétního hnutí, nikoli ale samu ideologii. Taková jednání by ale mohla být podle oponentů včetně vládních legislativců stíhána pro podezření z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, případně z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Vláda k předloze nakonec zaujala neutrální stanovisko, podle kritiků to souviselo s možnou podporou SPD menšinovému kabinetu ANO.

Okamura už při středečním projednávání novely uvedl, že novela má "chránit naše životy před terorismem" ve jménu "zrůdné islámské ideologie". Poukázal na kauzu bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) upozornil na to, že Sáňkův případ není uzavřen. "Proti zpřísnění trestnosti nic nemám, jakkoli si myslím, že to dopadne i na některé navrhovatele," řekl. Okamura to označil za "hlouposti a invektivy".

Mikuláš Ferjenčík (Piráti) doporučil zamítnutí novely kvůli tomu, že by zavedla nový verbální trestný čin a omezuje svobodu slova. Marek Výborný (KDU-ČSL) označil novelu za "laciné řešení" a "projev nežádoucího legislativního diletantství", který byl ovlivněn jedním soudním řízením.

Sáňkův případ se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu - Islámský koncept boha. Její autor i kniha jsou v některých státech nežádoucí.