Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi i Slováci uctili památku zavražděného novináře

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Praha/Bratislava - Slováci dnes vyšli do ulic, aby uctili novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou, kteří byli minulý týden zastřeleni ve svém domě. V centru Bratislavy se odpoledne shromáždily tisíce lidí.

Občanští aktivisté svolali pietní shromáždění i do desítek dalších měst, kde se podle médií sešly stovky až tisíce lidí. Shromáždění se konala i v zahraničí, včetně České republiky.

Před slovenskou ambasádou v Praze se vpodvečer sešlo několik stovek převážně mladších lidí, až tisícovka Brňanů přišla na pochod nazvaný "Nechceme zpět 90. léta! Pochod za Jána a Martinu".

"Útok na novináře = útok na nás všechny," stálo na transparentu, který nesli lidé v čele průvodu v Bratislavě. V davu se objevily také plakáty s podobiznou Kuciaka a jeho zavražděné přítelkyně, s níž se dnes příbuzní a veřejnost naposledy rozloučili v obci Gregorovce na východním Slovensku.

Policie za nejpravděpodobnější příčinu dvojnásobné vraždy označila Kuciakovu novinářskou práci. Reportér ve svém posledním, nedokončeném článku kromě jiného popsal činnost italských podnikatelů spojovaných s mafií na východním Slovensku a také údajné vazby na spolupracovníky premiéra Roberta Fica.

Sedmadvacetiletého novináře zavraždil i s jeho stejně starou přítelkyní neznámý pachatel na konci února v jejich domě na západě země v obci Veľká Mača. Vražda otřásá slovenskou politikou: odstoupil ministr kultury Marek Maďarič, opozice a koaliční strana Most-Híd žádají demisi ministra vnitra Roberta Kaliňáka, Ficova nejbližšího spolupracovníka.

Témata:  Ján Kuciak

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy