Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaro je za dveřmi? Meteorologové předpovídají oteplení

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česko prožilo velmi mrazivý týden, chladné počasí trápí i celou Evropu. Meteorologové ale mají dobrou zprávu, v příštích dnech by se v Česku mělo postupně oteplovat.

Mráz v předchozích dnech komplikoval v Česku dopravu a například ve Šlapanicích u Brna zřejmě kvůli prasklo vodovodní potrubí.

Český hydrometeorologická ústav uvádí, že studené počasí bude pokračovat i v následujícím období. Na přelomu února a března se průměrné týdenní teploty v důsledku přílivu velmi studeného vzduchu dostaly na hranici extrémních hodnot pro toto roční období.

„V dalších týdnech se sice postupně bude oteplovat, ale i tak se očekává, že se týdenní průměrný teploty budou udržovat až do třetí březnové dekády pod dlouhodobým průměrem nebo se k průměru jen přiblíží,“ předpovídají meteorologové.

Období od 26. února do 25. března jako celek bude teplotně podprůměrné. „Z hlediska srážek se neočekávají velké odchylky, ve všech týdnech předpokládáme, že týdenní srážkové úhrny budou kolísat mezí průměrnými a podprůměrnými hodnotami. V období od 26. února do 25. března jako celku se očekávají spíše podprůměrné srážky,“ dodává CHMU.

Odborníci z CHMU také v týdenní předpovědi uvádějí, že teploty budou postupně růst. Ve středu by se nejvyšší průměrné denní teploty měly vyšplhat přes 5 °C, ty noční se pak přiblíží nule. V sobotu 10. a neděli 11. března by se dokonce průměrné nejvyšší denní teploty měly dostat až nad 10 °C a noční se budou pohybovat kolem 2 °C.

Meteoroložka Dagmar Honosová pak v rozhovoru pro EuroZprávy.cz uvedla, že příští týden už se začne projevovat předjaří a že teplota bude postupně stoupat až k 8 °C. „Ještě nyní v sobotu může být na severovýchodě území po ránu až -14 °C, poté už po ránu nebude zpravidla chladněji než -6 °C,“ uvedla expertka.

Na rozdíl od CHMU ale uvádí, že to vypadá, že březen bude v Evropě střední teplotně nadprůměrný. Odvolává se přitom na na sezonní předpovědní centra, která jsou v USA.

Předpověď na příští dny:

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, na východě zpočátku až polojasno. Ojediněleslabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Ojediněle mlhy. Nejnižší nočníteploty -3 až -7 °C, na severovýchodě při zmenšené oblačnostiaž -10 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihovýchodní vítr3 až 7 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Převážně zataženo, místy sněžení, během dne v polohách pod 500 mi déšť, ojediněle mrznoucí. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty-1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný jihovýchodnívítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až zataženo, místy déšť, nad 700 m sněžení. Ojediněle mlhy.Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C.Slabý jižní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno, místy přechodně i polojasno. Ojediněle déšť, nad 800 msněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty5 až 9 °C. Mírný jihozápadní 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno až zataženo, na většině území déšť, na horách zpočátkui srážky sněhové nebo smíšené. Přechodně i polojasno. Nejnižší nočníteploty +3 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 12 °C.

Témata:  počasí zima

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy