Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Padělané peníze? Počet falešných bankovek a mincí loni klesl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V Česku bylo loni zadrženo 2850 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o 22 procent méně a současně nejméně od roku 1990. Počet padělků českých bankovek a mincí meziročně klesl o 814 na 1318. Nejčastěji falšované jsou dlouhodobě tisícikoruny, dvoutisícikoruny a pětisetkoruny. Padělků v cizích měnách bylo 1532, meziročně o 18 více.

"Loni u nás bylo zadrženo nejméně padělků od roku 1990. To však neznamená, že by lidé měli přestat věnovat dostatečnou pozornost penězům při jejich příjmu. Navíc stále platí, že kvalita většiny padělků není vysoká," uvedl na dnešní tiskové konferenci člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

Padělaných tisícikorun bylo zadrženo 697, dvoutisícikorun 194 a pětisetkorun 152. Nejvíce padělků bylo zadrženo v Praze, Brně a Plzni. Padělaných mincí bylo zadrženo 13, předloni to byla jedna mince.

Kvalita padělků české měny byla stejně jako v předchozích letech spíše nevalná. Většina českých bankovek byla loni vytištěna na inkoustových tiskárnách, celkem jich bylo 1019. Na pětistupňové škále nebezpečnosti byly zadržené bankovky hodnoceny nejčastěji čtvrtým stupněm nebezpečnosti, tedy jako méně zdařilé.

Benda upozornil, že ČNB chystá v letošním roce vydat novou emisi bankovek v hodnotě 100 a 200 korun doplněné o nové bezpečnostní prvky. Na první pohled tak podle něj nebude možné poznat rozdíl. Dříve vydané bankovky zůstanou v platnosti.

U padělků v eurech i dolarech je kvalita vyšší. Většinou jsou u eur hodnoceny jako zdařilé, tedy na třetím stupni nebezpečnosti. U dolarů jsou nejčastěji padělky hodnoceny jako nebezpečné, tedy na druhém stupni nebezpečnosti. Proti českým padělkům převažoval klasický tisk z plochy. Z ostatních měny byly v ČR například zadrženy padělky japonského jenu nebo švýcarského franku.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

Témata:  peníze ČNB padělky CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy