Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit vyvolá chaos a krizi v Evropě. Poslanec varuje před závažnými rpoblémy

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha – Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker by neměl britským voličům vyhrožovat kvůli brexitu, protože tím je jen může popudit, tvrdí poslanec ČSSD Richard Dolejš. On sám by prý očekával, že šéf evropské byrokracie položí na stůl argumenty, kterými by občany Velké Británie přesvědčil a motivoval hlasovat jasně proti vystoupení tohoto významného státu z Evropské Unie.

„Rozpad Evropské unie není v zájmu občanů ČR – z důvodů bezpečnostních, sociálních i ekonomických. Brexit, neboli odchod Velké Británie z Unie, by mohl vyvolat hlubokou krizi a chaos v Evropě. V krajním případě možná i válečný konflikt. A to si nikdo nemůže přát," nastiňuje možné důsledky odchodu Británie z unie poslanec.

Podle něj to však neznamená, že by lídři EU neměli změnit politiku a přístup k současné napjaté situaci v Evropě. „Což se netýká pouze selhání a impotence EU v řešení nelegální migrační krize, které je třeba razantně čelit. Rozhodně ne povinnými kvótami, ty krizi pouze prohloubí a budou pobídkou pro další nelegální migranty z islámského světa. EU se nemůže chovat jako pouhý nesvéprávný vazal USA a musí dělat samostatnou politiku. A to i vůči Rusku," píše na blogu ČSSD Dolejš.

Evropa se podle něj musí vypořádat s extrémním vlivem nadnárodních bankovních, finančních, zbrojařských a farmaceutických skupin a nepodléhat jejich diktátu. „Bohužel lídři EU v některých aspektech v tomto směru selhávají a jsou spíše ve vleku těchto globálních byznysových skupin," posteskl si.

Za řešení problémů EU proto nepovaže její rozpad, ale změnu politiky elit a návrat k původnímu smyslu tohoto sdružení evropských států. „Tam patří i realizace suverénní a akceschopné politiky, která se bude opírat o zájmy občanů jednotlivých členských států a ne o zájmy jiných státních mocností a globálního kapitálu. Na toto téma je třeba vést vážné a veřejné diskuse," dodává sociální demokrat.

Témata:  Richard Dolejš EU Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy