Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Organizátoři protestů proti Ondráčkovi se radují: Veřejnost vyhrála nad politiky

Češi demonstrují proti Zdeňkovi Ondráčkovi
Češi demonstrují proti Zdeňkovi Ondráčkovi
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Organizátoři petiční akce a pondělních protestů v českých městech jsou přesvědčeni, že ozvat se proti návratu komunistů k moci má smysl. Veřejnost vyhrála nad politiky, uvedli v souvislosti s dnešním odstoupením poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) z funkce předsedy komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Petici proti zvolení Ondráčka podepsalo při pondělních protestech asi 14.000 lidí. Podle Kohoutové zhruba polovina podpisů pochází z demonstrace v Praze, kde organizátoři odhadli počet účastníků na 20.000. Operátor T-Mobile dnes pro ČTK uvedl, že podle analýzy jeho dat se demonstrace na Václavském náměstí zúčastnilo přibližně 25.000 lidí.

Organizátorka demonstrace Lucie Kohoutová. Je přesvědčena, že hlavní zásluhu na Ondráčkově rezignaci měly právě pondělní protesty. „Ohlášenou rezignaci pana Ondráčka vítáme jako splnění toho, oč usilovala naše petice i včerejší (pondělní) protestní shromáždění po celé zemi. A je skvělou zprávou, že ozvat se proti návratu komunistů k moci má smysl," sdělila dnes ČTK.

Podotkla také, že desítky tisíc občanů svou účastí i podpisy jasně ukázaly, že jim záleží na dalším vývoji politické situace u nás daleko více než stávající vládě. „A že veřejnost odmítá návrat komunistů všeho ražení a nástup ostatních extremistických tendencí k moci," uvedla.

Ráda by, aby si politická reprezentace plně uvědomila rozsah pondělní akce a aby v budoucnosti jednala ve prospěch občanů i bez nutnosti takových shromáždění.

Témata:  Zdeněk Ondráček demonstrace proti Ondráčkovi

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy