Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Tomáš Haišman, dlouholetý ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V úterý ve věku 66 let zemřel někdejší dlouholetý ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman. V poslední době se ostře vyjadřoval o uprchlické vlně do Evropy.

Vystudovaný historik a etnograf přišel na vnitro jako odborník na menšiny v prosinci 1992, záhy se začal věnovat cizinecké problematice. V devadesátých letech vytvářel zásady českého přístupu k běžencům. Tehdy řešil především velký příliv uprchlíků z Balkánu, z nějž lidé utíkali před válkou v tehdejší Jugoslávii. Donedávna rozhodoval o osudech žadatelů o azyl v tuzemsku.

Na semináři ve Sněmovně v říjnu 2016 řekl, že do Evropy přicházejí z islámského světa výhradně ekonomičtí imigranti. Veřejně také kritizoval kvóty Evropské unie na přerozdělení migrantů mezi členské státy, které označil za "neomarxistické experimenty".

Loni v létě Haišman z ministerstva vnitra odešel, od podzimu se měl stát diplomatickým zástupcem České republiky v Kosovu. Ze zdravotních důvodů už ale do Prištiny neodjel.

Témata:  úmrtí Ministerstvo vnitra České republiky Tomáš Haišman

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy