Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uber se dohodl s českou vládou, zažádá o živnostenský list a bude evidovat tržby

protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Společnost Uber se dnes dohodla s vládou, že bude podnikat v ČR, tedy že okamžitě zažádá o živnostenský list. Dále budou muset mít řidiči firmy licenci jako taxikáři a budou také dobrovolně evidovat tržby.

"Do konce března podepíšeme memorandum, které bude dále obsahovat, že všichni řidiči si musí požádat o licenci. Paní (pražská) primátorka (Adriana Krnáčová) bude řešit kapacitu poskytování licencí. A bude tam, že dobrovolně souhlasí, že zavedou EET a mezi finanční správou a firmou se podepíše protokol o vykazování tržeb, a to do konce dubna," uvedl dnes premiér v demisi Andrej Babiš po setkání se zástupci firmy Uber.

Krnáčová (ANO) po schůzce přislíbila, že Praha se bude snažit navýšit kapacitu zkušebních místností pro získávání licencí, o což Uber požádal. Zároveň upozornila, že Uber odmítl sdělit, kolik řidičů má v ČR. Podle Babiše jsou to tisíce. "Jsem ráda, že si uvědomili, že tady čtyři roky podnikali protizákonně," uvedla.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) upozornil, že pro něj není přijatelné, aby ještě nějakou dobu jezdili řidiči Uberu bez licence. "Já bych na ně rád tlačil, aby okamžitě přestali s praxí, aby používali řidiče, kteří nemají licenci," uvedl. Krnáčová dodala, že řidiči bez licence budou postihováni.

Alternativní přepravci jsou podle taxikářů nekalou konkurencí. Řidiči těchto služeb podle nich nedodržují zákon, protože nemají například taxametr ani označené vozidlo. Naposled v Praze protestovali konvenční taxíkáři 1. března i před Úřadem vlády, do akce se zapojilo na 200 vozů. S cílem poukázat na nerovné podmínky uspořádali v únoru čtyři pomalé jízdy Prahou, kterými stovky aut blokovaly dopravu. Nejdříve kroužily po magistrále, poté taxikáři zvolili méně prostupné komunikace na vltavském nábřeží, což vedlo k větším dopravním komplikacím.

Témata:  Taxi Uber Andrej Babiš Dan Ťok taxi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy