Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chyba při složení slibu? Zeman nepoložil ruku na ústavu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman při dnešním skládání prezidentského slibu nepoložil ruku na výtisk ústavy, jak ho vyzval předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Upozornila na to Česká televize. 

Vondráček na začátku inaugurace vyzval Zemana, aby přistoupil společně s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) ke stolečku, na kterém ležel výtisk ústavy, položil ruku na ústavu a přečetl slib prezidenta. Podle záběrů České televize ale Zeman ruku na ústavu nepoložil a lehce se jen o stoleček opíral. Zpaměti poté odříkal prezidentský slib. Platnost slibu podle odborníků tím porušena nebyla.

Mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček řekl, že jde pouze o tradiční formu postoje. Důležité prý je, že prezident pronese slib, vloží svou ruku do ruky předsedy Senátu a stane se tak na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu. „To jsou ty atributy, které vyžaduje ústava," řekl. Položení ruky na ústavu označil pouze na tradici a tradiční záležitost.

Politolog z Masarykovy univerzity Stanislav Balík to vidí podobně. I přes toto pochybení je slib platný, uvedl pro Českou televizi. Politoložka Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková považuje za důležité obsahové části slibu.

Ústava pouze stanoví, že prezident se ujímá úřadu složením slibu do rukou předsedy Senátu na společné schůzi obou parlamentních komor, a obsahuje text slibu. Na prezidenta se hledí, jako by nebyl zvolen, jen v případě, že slib odmítne složit, nebo jej složí s výhradou.

Podle bývalého ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta vždy předchozí prezidenti ruku na ústavu položili. Poznamenal, že ve Spojených státech se kvůli formálním pochybením slib musel opakovat. Například bývalý prezident USA Barack Obama pro jistotu svůj slib zopakoval ještě jednou v soukromí Oválné pracovny.

Témata:  Miloš Zeman Ladislav Špaček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy