Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku vzrostla na 31.646 korun

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ve 4. čtvrtletí 2017 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství celkem 31 646 Kč, což je o 2 337 Kč (8,0 %) více než ve stejném období roku 2016. Spotřebitelské ceny se zvýšily za uvedené období o 2,6 %, reálně se tak mzda zvýšila o 5,3 %. Objem mezd vzrostl o 10,0 %, počet zaměstnanců o 1,9 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Za celý loňský rok stoupla průměrná mzda meziročně o sedm procent na 29.504 korun. Reálně vzrostla o 4,4 procenta. Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 8,9 procenta na 27.320 korun. U mužů byl 29.639 korun a u žen 24.790 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší.

Nejvýrazněji, o 13,4 procenta, stouply ve čtvrtém čtvrtletí mzdy v kulturní, zábavní a rekreační činnosti. Přes deset procent si polepšili také pracovníci v těžební činnosti, zaměstnanci ve zdravotnictví a sociální péči a ve veřejné správě. Nejpomaleji, o zhruba 4,5 procenta, rostly mzdy v peněžnictví a pojišťovnictví a také v informačních a komunikačních činnostech.

Průměrná hrubá mzda v ČR zaznamenala podle Jany Steckerové z Komerční banky dosud nejvyšší hodnotu. "Navíc se vůbec poprvé dostala přes hranici 30.000 korun. Růstu mezd pomohl nejen utažený trh práce, ale i zvyšování platů ve veřejné sféře," uvedla. Průměrná mzda roste v Česku nepřetržitě od začátku roku 2014.

Témata:  platy Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy