Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhrožování šibenicí nesmí být legální, zlobí se Chovanec a podává žalobu

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podá správní žalobu proti rozhodnutí magistrátu, podle kterého nošení šibenic na demonstrace není ani přestupek. Vyhrožování šibenicí podle ministra nesmí být legální.

Ministr tak reaguje na postup pražského magistrátu, který přítomnost maket šibenic na loňské demonstraci nepovažuje za nelegální a nevyhodnotil to ani jako přestupek. V centru Prahy v červenci protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem Za vlastizradu, které se podle nich dopustili někteří čeští politici.

"S tímto argumentem (magistrátu) se zejména v době, kdy se extremisté radikalizují a neštítí se používat násilí, nemohu ztotožnit. Na základě názoru a doporučení legislativních odborníků ministerstva vnitra proto podám správní žalobu proti rozhodnutí orgánů hlavního města Prahy," uvedl Chovanec v tiskové zprávě. Zmínil také, že Praha 1 vycházela při hodnocení situace pouze z výpovědí podezřelé osoby a správní orgány se nepokusily dostatečně zjistit skutečný stav. Ministerstvo se s odůvodněním magistrátu ještě podrobně seznamuje.

Na závažnost přítomnosti šibenic poukázala i soudkyně Jarmila Löffelmannová. Ta v květnu vynesla osvobozující rozsudek nad aktivistkou Kateřinou Krejčovou, která v červenci protestovala proti protiislámské demonstraci. Soudkyně při vynášení rozsudku uvedla, že by bylo nespravedlivé potrestat Krejčovou za sezení na chodníku, když policisté přihlíželi mnohem závažnější trestné činnosti osob z druhého shromáždění. Zkritizovala tak rozhodnutí vnitřní kontroly policie, podle které nebylo vyhrožování šibenicemi na demonstraci trestným činem.

 

Témata:  Milan Chovanec demonstrace kvůli uprchlíkům Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy