Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iniciativa chce sebrat milion podpisů za odstoupení Babiše, má více než desetinu

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Milion podpisů za odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) chce do počátku června sesbírat na facebooku iniciativa Milion chvilek.

Iniciátorům akce, která od spuštění 25. února získala téměř 160.000 podpisů, se nelíbí Babišova minulost spojovaná s komunistickou Státní bezpečností ani jeho nynější vystupování. "Dalším důvodem pro Babišovo odstoupení je propastný rozdíl mezi jeho sliby voličům a realitou," sdělila ČTK za organizátory Barbora Doleželová.

Premiér v demisi podle iniciativy, která si dala do podtitulu, že chce spojovat lidi, kterým na demokracii záleží, nemá zájem o dialog. Loni 17. listopadu Babiše vyzvali, aby plnil své sliby občanům, zejména slib, že bude podporovat a rozvíjet demokracii. Po dalších měsících se podle nich ukázalo, že šanci ukázat se jako prodemokratický premiér promrhal. Proto dospěli k názoru, že po listopadové Chvilce pro Andreje přišel čas na Chvilku pro rezignaci. Podle Doleželové jsou připraveni organizovat protestní akce.

"Pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce," stojí v petici, kterou podepsali i neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer, herečky Aňa a Ester Geislerovy, zpěvák Richard Müller či herec Vojtěch Dyk.

Mezi podepsanými je i režisér Jan Svěrák, který v sobotu před udílením filmových cen Český lev vyzval politiky, aby se postavili proti snahám likvidovat nezávislost České televize. Veřejnoprávní televize podle něj v těchto dnech čelí největšímu útoku na svoji nezávislost od dob televizní krize v roce 2000.

Témata:  Andrej Babiš petice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy