reklama

Vyjednávání o budoucím kabinetu, které ANO vede s SPD a KSČM, se podle něj nyní zrychluje. O důvěru vládě chce Sněmovnu požádat až s vyjednanou podporou. Babiš to dnes řekl v České televizi.

"Přemýšlím o tom, musím se poradit s kolegy, já nejsem sám, který rozhoduje," řekl Babiš o možné nabídce pro ODS. "Měla by to být nabídka o programu a účasti ve vládě," uvedl také. ANO by mohlo mít ve Sněmovně s ODS většinu 103 hlasů, občanští demokraté ale v minulosti opakovaně uvedli, že nechtějí vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem. Policie Babiše obvinila z dotačního podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo.

Babiš dnes zároveň řekl, že pokračují vyjednávání o podpoře pro vládu od SPD a KSČM. "Vyjednáváme a chceme to urychlit," podotkl. Připomněl, že také pracují expertní týmy ANO a ČSSD, které probírají 11 tematických okruhů předložených sociálními demokraty.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov zmínil, že z pomalého posunu vyjednávání o vládě je nepatrně nervózní. Babiš dnes zopakoval, že dohodu o kabinetu by chtěl mít určitě v červnu, o kterém hovořil Zeman. "Až budu mít jistotu, že to zvládneme," uvedl Babiš na otázku, kdy předstoupí před Sněmovnu se žádostí o důvěru.