reklama

Vůbec žádný z politiků se o názor veřejnosti nezajímá podle 13 procent Čechů. Dalších 28 procent se domnívá, že zájem o názor lidí má naprostá menšina politiků a 38 procent lidí odpovědělo, že "spíše menšina".

Optimističtěji se na zájem politiků o mínění občanů dívají ti, kteří svoji životní úroveň hodnotí jako dobrou. Přesvědčení, že se o jejich názory nezajímá nikdo z politiků, je častější u lidí, kteří nechtějí přijít k volbám, nejsou spokojeni s fungováním demokracie, s politickou a ekonomickou situací či obecně se svým životem. Myslí si také, že pro lidi, jako jsou oni, je jedno, zda je demokratický nebo nedemokratický režim.

Polovina lidí se domnívá, že má možnost ovlivnit řešení problému ve své obci. Čtyři pětiny si ovšem myslí, že nemohou ovlivnit řešení problémů na celostátní úrovni.

Možnosti ovlivňovat veřejnou sféru lépe hodnotili lidé, kteří považují životní úroveň své domácnosti za dobrou, lidé spokojení s fungováním demokracie, lidé s vyšším vzděláním a ti, kteří považují demokracii za nejlepší možný způsob vlády.