Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský ministr Davis se sešel s Babišem a Stropnickým

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Britský ministr pro brexit David Davis dnes odpoledne přijel do ČR. Na programu měl jednání s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zahraničí Martinem Stropnickým (oba ANO), řekly ČTK mluvčí vlády a ministerstva.

Tématem schůzek bylo uspořádání vztahů mezi EU a Británií po jejím odchodu z unie. Jednání o brexitu se budou věnovat premiéři a prezidenti členských států EU příští týden na summitu EU.

Hlavními tématy schůzky Davise se Stropnickým byl brexit a otázky spojené s uspořádáním budoucích vztahů mezi Velkou Británií a EU, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Davis podle úřadu informoval Stropnického o britském pohledu na dosavadní průběh brexitu a perspektivách dalšího postupu. "Oba ministři pak rovněž hovořili o vnitropolitickém kontextu brexitu a jeho dopadech na britské regiony, především na Severní Irsko," uvedlo ministerstvo.

"Plně podporujeme tým Michela Barniera, který vyjednává s britskou stranou podmínky jejího vystoupení z EU," podotkl v tiskové zprávě Stropnický. Dodal, že věří, že se na březnové Evropské radě podaří přijmout Pokyny pro jednání o budoucích vztazích EU se Spojeným královstvím.

Zároveň Stropnický zdůraznil zájem Česka na co nejvyšší kvalitě vzájemných vztahů v době před odchodem i po ukončení členství Velké Británie v EU. ČR chce podle něj posilovat budoucí partnerství v oblasti společné zahraniční a bezpečnostní politiky a také obrannou, hospodářskou a obchodní spolupráci.

Témata:  Andrej Babiš Martin Stropnický Brexit David Davis

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy