Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se zastal Murína: Ke kázeňskému řízení nebyl důvod

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že se seznámil s dokumenty olomouckého vrchního státního zastupitelství o řediteli GIBS Michalu Murínovi. Kázeňské řízení s ním na jejich základě ale nezahájil. Podle Andreje Babiše (ANO) ale Sobotka s Murínem kázeňské řízení zahájit měl. Nyní už je podle Babiše promlčené.

Sobotka na jednání sněmovního bezpečnostního výboru zdůraznil, že ho opatření státního zastupitelství neopravňovalo k tomu, aby s Murínem kázeňské řízení zahájil. "Bylo to v mé kompetenci předsedy vlády," uvedl Sobotka. Na svém tehdejším rozhodnutí by, jak uvedl, nic nezměnil.

"Bývalý pan premiér měl konat a zahájit kázeňské řízení," řekl naopak Babiš. Označil za podivné, že tehdejší premiér nekonal, ačkoli na úřad vlády dorazil "závažný dokument". Babiš zopakoval, že Murín nemá jeho důvěru, nikdy se podle něho neměl ředitelem inspekce bezpečnostních sborů stát. "Co je v dokumentu, je skandální," dodal Babiš.

Sobotka naopak zdůraznil, že Murína jmenoval do funkce zhruba před třemi lety v souladu se zákonem. Nominaci projednal a doporučil sněmovní bezpečnostní výbor hlasy všech přítomných tehdy koaličních i opozičních poslanců, podobně postupovala i tehdejší vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, uvedl bývalý premiér.

Babiš na jednání výboru potvrdil, že po Murínovi chtěl, aby odstoupil. "Odvolání ředitele jsem zatím nenavrhnul," dodal.

Témata:  Bohuslav Sobotka Michal Murín Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy