reklama

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s vysokým stupněm nebezpečí platí do sobotních 10:00.

"Počasí u nás bude ovlivňovat mělká tlaková níže, jejíž střed bude postupovat přes Rakousko nad Slovensko a Maďarsko. V jejím týlu k nám v pátek večer začne proudit studený vzduchu od severu," uvedli meteorologové.

V pátek odpoledne a večer se bude od severu rychle ochlazovat a teploty postupně klesnou pod nulu. Vozovky a chodníky mokré po dešti a sněžení budou namrzat a bude se tvořit četné náledí. Objeví se nejprve v severní části republiky, během noci postupně i na jihu.

Předpověď na pátek (00-24):
Převážně zataženo, od jihozápadu déšť nebo přeháňky. Zpočátku jen na severu a severovýchodě nad 900 m, během odpoledne a večera i jinde a ve všech polohách srážky sněhové. Později večer ubývání srážek. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, na severu a severovýchodě až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, na jihu až 8 °C, během dne od severu ochlazování a večer tvorba náledí. Mírný jihovýchodní, postupně severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s. Na severu a severovýchodě večer čerstvý vítr 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h).

Předpověď na sobotu (00-24):
Zataženo až oblačno, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, na severu a severovýchodě až -8 °C, během noci tvorba náledí nebo zmrazků. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C. Mírný, postupně čerstvý severovýchodní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h). Na Moravě a ve Slezsku čerstvý, během dne místy silný 8 až 12 m/s s nárazy 20 až 25 m/s (až 90 km/h). Místy tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

Předpověď na neděli (00-24):
Zataženo až oblačno, na severu během dne až polojasno. Ve východní polovině území občas sněžení, jinde sněžení jen ojediněle. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, na severu a severovýchodě až -12 °C. Nejvyšší denní teploty -6 až -2 °C. Čerstvý severovýchodní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na Moravě a ve Slezsku místy silný 8 až 12 m/s s nárazy 20 až 25 m/s (až 90 km/h). Místy tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí. Večer bude vítr částečně slábnout.

Předpověď na pondělí (00-24):
Převážně oblačno, ve východní polovině území místy, jinde jen ojediněle sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, na severu a severovýchodě až -13 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s bude večer slábnout.