Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš má svůj plán? Chce ovládnout bezpečnostní sbory, varuje Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Bohuslav Sobotka /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi se snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně jejich generální inspekce. Tvrdí to expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Babiš se dnes rozhodl zprostit ředitele GIBS Michala Murína výkonu služby.

Babiš poslancům oznámil, že nemá v Murína důvěru. "Ve skutečnosti jde o to, že vláda, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, vláda, která je v demisi a vláda, v jejímž čele je člověk, který je sám trestně stíhaný, se v tuto chvíli snaží dehonestovat šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů a dosáhnout změny ve vedení jedné z důležitých institucí státu," prohlásil Sobotka.

Ten soudí, že Babiš začal vést vůči Murínovi diskreditační kampaň, jak o tom mluvil Murín potom, co po něm Babiš chtěl, aby rezignoval. Ředitel inspekce odchod odmítl. "Teď jsme v té fázi ostudy. Tohle je vrtěti psem," uvedl Sobotka.

Babiš se rozhodl zprostit Murína výkonu služby i na základě dokumentů státních zástupců, kteří práci inspekce kritizují. Sobotku nařkl Babiš z toho, že Murína kryje, když s ním na základě dokumentu olomouckého vrchního státního zastupitelství nezahájil kázeňské řízení. Sobotka zopakoval, že k zahájení řízení nebyly důvody. Ani po dnešní vystoupení státní zástupců ve výboru by jak uvedl, tehdejší rozhodnutí nezměnil. Stará záležitost byla podle Sobotky nyní "účelově vytažena", protože se Babiš podle něho ocitl v argumentační nouzi.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Michal Murín

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 18:54

Fiala řekl, že Ukrajina dostane první munici z české iniciativy v červnu

Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání v sídle NATO. Podle Fialy se již podařilo najít půl milionu kusů munice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy