Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České dráhy zavedly kupé pouze pro ženy, podle Šabatové nejde o diskriminaci mužů

České dráhy
České dráhy
Foto: České dráhy

Brno - Takzvaná dámská kupé v některých vlacích Českých drah (ČD) podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové muže nediskriminují.

Kupé podle ombudsmanky sledují legitimní cíl zvýšit pocit bezpečí cestujících žen, tedy i zvýšit zájem žen o cestování vlakem. Ombudsmanka řešila několik stížností na kupé. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Speciální kupé pro ženy České dráhy po inspiraci v zahraničí zavedly v roce 2012, jsou ve vybraných spojích. Mají do nich přístup pouze ženy, mužští cestující musí jinam. Podle dřívějšího vyjádření drah některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži, necítí se bezpečně, mnohdy tak raději volí jízdu autobusem. Vyhrazená kupé mají zvýšit jejich bezpečnost a přilákat zpět k cestování po železnici.

Muži podle ombudsmanky ve stížnostech poukazovali na problémy, s nimiž se při cestování vlakem setkali. Jeden například musel opustit dámské kupé na základě požadavku spolucestujících žen a měl pak problém najít v přeplněném vlaku volné místo. Další cestoval s manželkou a průvodčí se dotázal ostatních žen v dámském kupé, jestli jim přítomnost muže nevadí. Stěžovatelé se těmito situacemi cítili dotčeni a považovali je za diskriminační.

Zvyšovat pocit bezpečí a zájem žen o cestování vlakem je podle ombudsmanky legitimním cílem, kterého lze zřizováním dámských kupé dosáhnout. "Důležitá je skutečnost, že dámská kupé nemohou výrazněji omezit, nebo dokonce vyloučit přístup mužů k vlakové dopravě, protože tato kupé nejsou zřizována ve všech vlacích. Tam, kde dámská kupé jsou, představují pouhých šest míst v celém vlaku," uvedla Šabatová.

Témata:  České Dráhy ženy Anna Šabatová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy