Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci zřejmě zmírní zákon o střetu zájmů pro obecní politiky

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Část údajů majetkových přiznání některých obecních politiků patrně nebude veřejná. Zmírnění zákona o střetu zájmů podpořil po sněmovním ústavně-právním výboru rovněž výbor pro veřejnou správu, uvádí usnesení.

Důvodem je snaha zabránit odlivu uchazečů o místa v zastupitelstvech zejména v malých obcích. Nejbližší obecní volby se uskuteční na podzim.

Neveřejné by měly být všechny údaje o závazcích a movitých věcech. Komunální politici by tak zveřejňovali data o příjmech, nemovitostech, cenných papírech a podílech ve firmách. V případě obecních politiků, kteří nejsou za výkon funkce placeni, by s výjimkou zastupitelů statutárních měst včetně Prahy nebyly veřejné údaje o příjmech a majetkových výhodách.

Úprava, na níž se shodla sněmovní protikorupční pracovní skupina, by měla podle stanovisek výborů nahradit předlohu hnutí STAN, podle níž by se lidé do registru majetkových přiznání dostali výhradně na základě individuální žádosti.

Po zmírnění pravidel pro komunální politiky volá například Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv. Podle nich kvůli přísným pravidlům ohlásila odchod z funkcí již část obecních představitelů, kteří pro obec nepracují za mzdu. Svaz a sdružení se obávají, že pro říjnové komunální volby nebude dost zájemců o práci v místních zastupitelstvech a že se hlavně v malých obcích nepodaří sestavit kandidátní listiny.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky obce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy