Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Věznice v Uherském Hradišti bude opravena, Babiš slíbil peníze

Anfrej Babiš /ANO/
Anfrej Babiš /ANO/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Uherské Hradiště – Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš dnes navštívili Uherské Hradiště. Při té příležitosti slíbil, že sežene peníze na rekonstrukci někdejší věznice.

Po opravě by v areálu bývalé věznice měl vzniknout památník obětí komunismu a areál by se měl stát sídlem státních institucí v čele s okresním soudem, který věznici momentálně spravuje.

O existenci chátrajícího areálu prý Babiš neměl donedávna vůbec tušení. „Ani jsem netušil, že tady byla takováhle věznice. Asi nemám dobré znalosti naší historie. Rozhodně by to mělo být zachováno jako hrozná památka na naši hroznou historii," myslí si ministr financí.

Ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu podle něj připraví návrh dohody, ke které kromě tohoto úřadu a ministerstva financí přistoupí i ministerstvo kultury, okresní soud, hejtmanství či uherskohradišťská radnice.

Věznice v Uherském Hradišti je nejhorší žalář komunistické éry. S @DanielDherman řešíme, co s chátrající budovou. pic.twitter.com/TwReE6clD1

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) 27. května 2016

 

Ministerstvo spravedlnosti o budovu zájem nemá, ministr Robert Pelikán (ANO) uvedl, že jeho oprava, která přijde podle odhadů na stamiliony, přesahuje možnosti resortu.

ÚZSVM by podle Babiše měl vyhotovit novou studii využití bývalé věznice, kde by se počítalo s umístěním institucí i s památníkem. Dodal, že zdroj financování rekonstrukce by mohl být znám do konce roku.

O památník totality by se s městem mělo postarat ministerstvo kultury. „Toto místo je dotýkané obrovskou bolestí našich předků a stále ještě jsou mezi námi lidé, kteří to zažili. Má to autentickou výpovědní hodnotu v nezměněnosti dispozice od 60. let. I když je to menší část areálu, významově je velmi důležitá," řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známé se stalo hlavně kvůli krutým metodám vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Věznice sloužila svému účelu do roku 1960. V budově byly následně kanceláře a sklady, potom byla prázdná a chátrala.

Témata:  Andrej Babiš věznice Uheerské Hradiště

Aktuálně se děje

16. května 2024 16:53

Pellegrini navštívil Fica v nemocnici. Jeho stav je prý vážný

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy