Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Změna ve financování školství? ODS varuje před problémy, vláda to odmítá

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Návrh ODS na odklad rozsáhlé změny ve financování regionálního školství o deset let vláda zřejmě nepodpoří. Reforma, která nastane od příštího roku, je předpokladem pro spravedlivější přerozdělení státních peněz školám a školským zařízením, stojí v podkladech pro středeční schůzi kabinetu.

Stát bude platit školy podle počtu odučených hodin na základě vzdělávacích programů, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní. Změnu zakotvila vládní předloha schválená v minulém volebním období. 

Nový způsob financování je podle ODS nebezpečný kvůli tlakům na státní rozpočet, hrozí prý otřesem rozpočtové kapitoly školství, svou nesystémovostí a složitostí. Změna financování škol podle autorů také sníží motivaci ředitelů úspěšných škol, o které mají žáci a studenti zájem.

V podkladech pro vládu se naopak píše, že dlouhodobé zachování nynějšího stavu financování škol by vedlo ke snižování kvality a rozsahu vzdělávání. 

Změna financování se bude podle platného zákona týkat mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, konzervatoří a školních družin, které zřizují kraje nebo obce. Financování soukromých a církevních škol zůstane stejné. 

Nyní se výše platby za žáka v konkrétním oboru nebo typu školy liší podle regionů, uvádělo ministerstvo. Krajské úřady totiž přerozdělují peníze z ministerstva školám a každý z nich k tomu přistupuje jinak. Nově ministerstvo určí, kolik peněz dostane konkrétní škola, financování by se tak mělo sjednotit. Ministerstvo odhadlo náklady na financování změny pro první rok na 2,5 až pět miliard korun.

Témata:  školství vláda ODS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy