reklama

Wagenknechta na ministerstvo financí jako své eso přivedl Andrej Babiš, nakonec se s ním ale ve zlém rozešel. Stalo se tak krátce poté, co si u Babiše stěžoval na nemístný nátlak političky hnutí ANO Radmily Kleslové. Pár dní po odeslání stížnosti mu ministr financí oznámil, že s ním pro post prvního náměstka dál nepočítá a bleskově jej odvolal. Babiš Wagenknechtovi nabídl, aby v úřadu zůstal jako politický náměstek. Wagenknecht však dříve veřejně řekl, že o partajní post nestojí.

Někdejší náměstek se teď do Babiše ostře pustil kvůli tomu, že má v plánu zprostit ředitele GIBS Murína výkonu služby. „Trestně stíhaný politik ve zjevném střetu zájmů personálně bez zákonného zmocnění zasahuje do struktury orgánů činných v trestním řízení. Vyšetřovaní likvidují vyšetřovatele. ČR dosáhla vrchol korupce v přímém přenosu.“ varoval Wagenknecht na twitteru.

Poukazuje na to, že kvůli problémům u našich východních sousedů padla vláda. „Nevím jestli to všem dochází, na Slovensku padla vláda kvůli prorůstání korupce do nejvyšších pater. U nás nejvyšší patro korupční jednání neskrývá a ještě se s ním vytahuje. Zneužití postavení v osobní prospěch je definovaná korupce,“ upozornil.

Varuje také, že může být ještě hůř. „Doposud jsme se totalitních kroků jenom obávali, toto je první vlaštovka. Zneužití postavení politika k osobnímu prospěchu je definicí korupce. Jestli se s tímto nevypořádá parlament, myslím, že začal politický převrat s odvrácením se od zastupitelské demokracie,“ napsal na twitteru ekonom.

Naznačil také, co ještě může přijít. „Nyní bych očekával demonstrativní zatčení nějakého známého novináře a přeobsazení státního zastupitelství. Skrytá skutečná koalice může upgradovat dotační zvěrstva pro holding bez jakéhokoliv rizika. Vítejme v rodinné firmě,“ uvedl s odkazem na Babišovo oblíbené heslo „řídit stát jako firmu“.

Přiznal také, že podobný vývoj čekal. „Nečekal jsem, že to bude takto arogantně a za úřadování vlády v demisi. Jinak souhlasí s tím že je naivní od tohoto složení parlamentu čekat demokratické postupy. Většinu má oligarchicko-totalitně-extrémistická koalice a bude tomu ať bude jakákoliv vláda,“ dodal Wagenknecht.