Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslední rozloučení se spisovatelem Zdeňkem Mahlerem bude v pátek ráno v Motole

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha - Poslední rozloučení se spisovatelem Zdeňkem Mahlerem se uskuteční v pátek 23. března v krematoriu v pražském Motole. Obřad začne v 08:15 a bude veřejně přístupný.

Zdeněk Mahler zemřel 17. března ve věku 89 let. Je autorem desítek knih, filmových i televizních scénářů. Do povědomí široké veřejnosti se Zdeněk Mahler zapsal v roce 1994 jako průvodce třídílného televizního pořadu Katedrála o třech dějstvích.

Na jistou Mahlerovu zarputilost a podle některých až přílišnou vytrvalost v prosazování svých stanovisek vzpomínal režisér Zdeněk Tyc, který s Mahlerem koncem 90. let natočil třídílný dokument o T.G. Masarykovi. "Setkání s ním bylo jako srážka s nákladním vlakem: pokud si vzal slovo, tak si ho pak držel, dokud nevypověděl vše, co si myslel, že je nutno. Byl velmi pracovitý a jakoby trochu smutný, že každý neví tolik, co on. Prostě: národní obrozenec," řekl Tyc.

Zdeněk Mahler se narodil 7. prosince 1928. Po doktorátu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kterou dokončil v roce 1952 s prací Boj Julia Fučíka za pravdu o Sovětském svazu, pracoval krátce v rozhlase a na ministerstvu školství a kultury. V letech 1953 až 1955 učil marxismus-leninismus jako asistent na Akademii múzických umění v Praze. Koncem 50. let byl také dramaturgem Laterny magiky a podílel se na její prezentaci při Expu 58 v Bruselu. Od roku 1960 byl ve svobodném povolání. V roce 1969 byl vyloučen z komunistické strany, jejímž členem byl od roku 1948.

Za zásluhy o stát v oblasti kultury, výchovy a školství mu prezident Miloš Zeman v roce 2013 udělil medaili.

Témata:  Zdeněk Mahler knihy Praha úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy