Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bohuslav Sobotka ve Sněmovně končí, rezignuje na post poslance

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý šéf ČSSD a expremiér Bohuslav Sobotka končí ve vysoké politice. Na svém facebookovém profilu oznámil, že rezignuje na post poslance.

„Vážení přátelé, rád bych se s Vámi podělil o rozhodnutí, k němuž jsem už mnoho měsíců směřoval. Na konci března definitivně skončím ve vysoké politice. Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. 4. budu nadále už jen řadovým členem ČSSD. Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní,“ oznámil Sobotka na facebooku.

Připomíná třeba to, že v aktivní politice strávil téměř čtvrt století - z toho celkem 8 let v soc. dem. Vládách. „Nyní cítím, že mám ve svém věku zřejmě poslední šanci vydat se - ještě v plné síle - úplně jinou životní cestou. Kam přesně ta cesta povede, Vám zatím neprozradím. Stojím na křižovatce a zvažuji několik možných směrů. Předpokládám, že po Novém roce budu mít jasno. Do té doby se chci zejména věnovat svým synům, vzdělávat se, odpočívat, číst, věnovat se více blízkým lidem a zkrátka všem věcem, na které jsem v uplynulých letech neměl kvůli náročné službě veřejnosti čas,“ nastiňuje Sobotka své plány.

Uvedl také, že nepůjde cestou některých bývalých premiérů či předsedů stran a nebude svým následovníkům v čele ČSSD okopávat v médiích kotníky. „Každý má právo poučit se sám ze svých chyb i úspěchů. To, že končím jako parlamentní politik, ale neznamená, že končím jako aktivní občan. Tím jsem byl vlastně už od střední školy a zůstanu jím určitě i nadále. Zejména v době, jako je tato. Ve vnitrostranickém referendu ČSSD se chystám hlasovat proti účasti sociálních demokratů ve vládě Andreje Babiše. Moje důvody jsou dlouhodobě jasné a známé. A poslední týdny je více a více potvrzují,“ uvedl expremiér, který se netají tím, že je proti, aby šla jeho strana do vlády s Babišem.

„Potkal jsem ve svém politickém životě spoustu různých lidí. S některými jsem spolupracoval, mnohých jsem si vážil, s jinými se dohadoval. Někteří mne podporovali, jiní mne nemuseli. Většina z nich ale byla přesvědčenými demokraty. Moc si přeji, aby přesvědčených demokratů zůstala v naší republice i v budoucích letech drtivá převaha...“ uvádí Sobotka. Na závěr poděkoval voličům za podporu ve všech sněmovních volbách.

Na bývalého premiéra @SlavekSobotka si pamatuji jako na čestného politika, i když teď možná někteří budou tancovat na jeho politickém hrobě. Myslím, že patří určitě mezi lepší část politického spektra a mezi politiky, za které se @CSSD rozhodně nemusela a nemusí stydět.

— Josef Kopecký (@PepaKopecky) 22. března 2018

„Přestože má Bohumil Sobotka téměř na všechno v politice opačné názory než já, je demokratickým a proevropským politikem. Proto si jeho končící působení v politice zaslouží ocenění," uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. 

Přestože každý z jiné politické strany, přeji @SlavekSobotka mnoho štěstí a jeho rozhodnutí naprosto rozumím.

— Marek Ženíšek (@zenisek_m) 22. března 2018

Na jeho oznámení už zareagoval například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Často jsme spolu velmi nesouhlasili. Pro některé jeho vlastnosti a postoje jsem si ho vážil a vážím. Především proto, že odmítal dělat politiku vyprázdněnou od idejí. @SlavekSobotka zaslouží dík za všechno úsilí, které zemi ve veřejné službě věnoval," uvedl na twitteru. 

Témata:  Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM) EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy