Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude to velmi zajímavé, avizuje Rath před svou závěrečnou řečí

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V korupční kauze kolem Davida Ratha dnes u Krajského soudu v Praze skončily závěrečné řeči advokátů. Stěžovali si, že nebyly připuštěny důkazy, které navrhovali a které údajně mají prokázat nevinu obžalovaných.

V pátek začnou před soudem mluvit obžalování z ovlivňování krajských zakázek. Zatím není jasné, v jakém pořadí budou obžalovaní závěrečné řeči přednášet. Předseda trestního senátu Robert Pacovský řekl, že se to rozhodne až ráno podle toho, kolik z 11 obžalovaných se k soudnímu jednání dostaví.

Advokáti dnes pokračovali ve stížnostech na průběh soudu. Proces, který trvá téměř šest let, označovali za neúměrně dlouhý. Podle nich pro odsouzení obžalovaných nejsou žádné důkazy, a tak by měli být osvobozeni.

Závěrečná řeč právníka Ivany Salačové nezazněla, protože se vzdala práva, aby jí před soudem zastupoval advokát, což jí umožňuje trestní řád. Podnikatelka získala status spolupracující obviněné, jelikož svědčila proti ostatním a k trestné činnosti se přiznala. Obžalovaní však její výpověď zpochybňují a míní, že to učinila kvůli tomu, aby byla propuštěna z vazby.

Rath ČTK řekl, že bude mít svojí závěrečnou řeč rozdělenou do několika částí. Chce poukázat na důkazní situaci, věnovat se chce také zrušenému rozsudku, jelikož podle ně obsahuje řadu protimluv a závažných pochybení. "Bude velice zajímavé ukázat, jak velké a rozsáhlé chyby rozsudek obsahuje," řekl Rath. Při minulém hlavním líčení Rath před soudem mluvil tři dny.

Krajský soud v Praze nejprve v roce 2015 uložil Rathovi 8,5 roku vězení, manželům Kateřině a Petrovi Kottovým trest o rok nižší. Přísné tresty vyměřil i většině dalších obžalovaných. Původní verdikt v roce 2016 zrušil vrchní soud, a případ se tak dostal zpátky k soudu, který původně vynesl odsuzující rozsudek.

Zmanipulované zakázky se podle spisu týkají rekonstrukce zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici, nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory nebo kolínské, mladoboleslavské či kladenské nemocnice. Za zajištění vítězství v tendru podle obžaloby brali Kottovi s Rathem úplatky, o které se dělili. Podle obžaloby chtěli za ovlivnění zakázek úplatky přes 48 milionů korun. Převzít podle spisu stihli 38 milionů, pak je zatkla policie.

Témata:  Kauza: Rath David Rath 1 soudy

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.