reklama

Na platy učitelů i nepedagogů ve školství se ministerstvo pro příští rok bude snažit vyjednat 17 miliard korun navíc. Reforma placení škol by měla stát dalších zhruba 10,5 miliardy korun, uvedl ministr.

"Bylo přijato usnesení, které říká, že v případě, že nebude zajištěno dostatek prostředků na navýšení platů a změnu financování regionálního školství v roce 2019, tak malá tripartita souhlasí s odkladem o jeden rok s tím, že ve střednědobých rámcích musí být záruky, že prostředky budou v rozpočtu školství pro rok 2020," řekl ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO).

Ministerstvo minulý týden rozeslalo do meziresortního připomínkového řízení návrh na odklad reformy o rok v případě, že by se na ni nepodařilo získat peníze. Podle Plagy jde o věcný a procesně opatrný přístup.

Změnu systému financování regionálních škol prosadila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na začátku loňského roku. Při jejím schvalování odhadovalo ministerstvo náklady na financování změny pro první rok na 2,5 až pět miliard korun.

Plaga koncem února uvedl, že pro nastartování reformy bude v prvním roce potřeba deset miliard korun. Řekl tehdy také, že pokud se mu peníze do rozpočtu nepodaří vyjednat, zřejmě bude navrhovat odložení reformy o dva až tři roky. Pro kalendářní rok 2020 ministr již údajně předjednal s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) 11,48 miliardy korun.

Proti odkladu reformy se dnes vyjádřilo Sdružení místních samospráv ČR. Školy podle něj kvůli novým požadavkům musely v posledních letech zvýšit výkony a počty pedagogických pracovníků a řada z nich kvůli tomu podle sdružení stojí na pokraji vážných finančních problémů.

Resort chce v dalších letech svůj rozpočet navýšit o desítky miliard korun. Platy by měly růst i v letech 2020 a 2021. V prvním roce o asi 14,5 miliard, v dalším přibližně pět miliard korun, vyčíslil dnes Plaga. Cílem je, aby do roku 2021 vzrostly na 150 procent stávající úrovně, která loni činila v průměru 31.632 korun. Průměrná mzda v ČR byla loni 29.504 korun hrubého měsíčně.

Financováním školství v příštích letech by se do konce dubna měla zabývat i velká tripartita, řekl dnes šéf školských odborů František Dobšík.