Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řehák a Jireš z kauzy Rath odmítli vinu, jeden si stěžoval na odposlechy

Soudce Robert Pacovský
Soudce Robert Pacovský
Foto: Jakub Hněvkovský / INCORP images

Praha - Manažeři zdravotnických firem Jindřich Řehák a Martin Jireš z korupční kauzy kolem bývalé středočeského hejtmana Davida Ratha tvrdí, že jejich firmy tendry vyhrály v poctivé soutěži a že úplatky za získání zakázek nepředávali. Uvedli to v závěrečných řečech, které dnes před Krajským soudem v Praze začali přednášet obžalovaní.

Kromě Jireše a Řeháka se dnešního jednání účastnili ještě Rath a Lucia Novanská, která však závěrečnou řeč odmítla pronést. Rath svojí závěrečnou řeč před soudem začne v pondělí. Jednání bude pokračovat celý příští týden.

Jireš ze společnosti Puro-Klima podle obžaloby předal úplatek šest milionů korun, aby jeho firma vyhrála výběrové řízení na dodávku vybavení do kladenského domova pro seniory a jednoho z pavilonů kladenské nemocnice. Manažer to odmítá a tvrdí, že se vše odehrálo podle zákona. "Zvítězili jsme v tendru a podle smlouvy jsme to vybavili. Všechno proběhlo naprosto standardně, dodnes všechny přístroje slouží," uvedl dnes v závěrečné řeči Jireš.

Uvedl také, že soud pracuje s presumpcí viny a je přesvědčen, že zakázky byly zmanipulované, protože se našly u Kateřiny Kottové a jejího manžela Petra peníze. "Pro soud není důležité, co se opravdu stalo, ale to co zaznělo v odposleších," prohlásil Jireš.

Jednatele firmy Hospimed Řeháka obžaloba viní z toho, že uplácel, aby jeho firma dostala zakázky na dodávky vybavení kolínské a kutnohorské nemocnice. Podle spisu předal úplatek 12 milionů korun. "Zcela kategoricky odmítám všechna obvinění, která jsou mi kladena za vinu," uvedl Řehák v úvodu závěrečné řeči.

Jireš i Řehák ve zrušeném rozsudku z roku 2015 dostali 5,5 roku vězení. Podobné tresty jim státní zástupce Petr Jirát navrhl i v nynějším opakovaném soudním jednání.

Jako poslední zazněla stručná závěrečná řeč Ivany Salačové, která jí soudu poslala písemně. Odkázala na svá dřívější vyjádření, v nichž se ke korupci přiznala. Podnikatelka má status spolupracující obviněné a ve zrušeném rozsudku jí byl uložen podmíněný trest. Ten jí navrhl státní zástupce i nyní.

Témata:  Kauza: Rath David Rath 1 Robert Pacovský

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy