Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší odborový svaz v Česku chce uzákonit snížení pracovní doby

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Snížení denní pracovní doby o půl hodiny by chtěl prosadit největší odborový svaz v Česku - KOVO. Uzákonění týdenní pracovní doby v délce 37,5 hodiny se zachováním rozdílů podle pracovního režimu zaměstnance, je jednou z hlavních priorit, sdělil svaz ČTK.

KOVO má 95.000 členů, hlavně z kovoprůmyslu. "Je to další z mnoha kroků, jimiž chceme dosáhnout toho, aby se pracovní podmínky zaměstnanců u nás přiblížily praxi obvyklé v západních zemích," uvedl předseda OS KOVO Jaroslav Souček.

Zatímco přibližně dvě třetiny českých zaměstnanců pracují průměrně 37,5 hodiny měsíčně, zbývající třetina má pracovní dobu delší. "Právě těmto lidem tento náš záměr pomůže nejvíce. Nechceme nic nereálného, například ve Francii mají uzákoněnou pracovní dobu 35 hodin," dodal.

Podle zaměstnavatelů by zkrácení pracovní doby ještě zhoršilo situaci firem, které se nyní potýkají s nedostatkem lidí na trhu práce. "Uvažovat o zkracování pracovní doby je v tuto chvíli možné v ekonomikách, které jsou na to připravené, to znamená, že jsou dostatečně produktivní a ziskové," řekl ČTK viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Jedná se podle něj především o ty, v nichž má dominantní postavení domácí kapitál, tvoří je výrobci finálních produktů a úspěšně procházejí čtvrtou průmyslovou revolucí spočívající v automatizaci, digitalizaci a robotizaci.

Vedle snížení pracovní doby prosazuje OS KOVO například také zrušení takzvané karenční doby, tedy období, během nějž se při pracovní neschopnosti nevyplácejí nemocenské dávky. Karenční doba se v současnosti vztahuje na první tři dny trvání nemoci. Její zrušení žádá také Českomoravská konfederace odborových svazů. 

Témata:  Odborový svaz KOVO práce

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy