Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

#Vyjdiven: K výzvě studentů na obranu demokracie se připojilo 45.000 lidí

Vysokoškolští studenti
Vysokoškolští studenti
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - K výzvě #Vyjdiven na obranu demokracie a ústavních zvyklostí se připojilo přes 45.000 lidí. Senátoři chtějí požadavky studentů před dalším projednáváním probrat s ústavními experty, s nimiž se mají sejít zhruba za dva týdny.

Experti by podle předsedy výboru Zdeňka Papouška (KDU-ČSL) měli poskytnout odborný posudek, aby výsledek nebyl "hlasem do prázdna nebo boxováním do tmy". Měli by vyjasnit mimo jiné to, jak dlouho je možné sestavovat vládu, jaká rozhodnutí může činit vláda v demisi a jak dlouho může taková vláda fungovat.

Signatáři výzvy požadují, aby prezident republiky plnil své ústavní povinnosti, nejmenoval premiérem trestně stíhaného člověka a aby vláda v demisi neprováděla zásadní a personální kroky. Důvodem je postup prezidenta Miloše Zemana a ministerského předsedy v demisi Andreje Babiše (ANO), kterého Zeman pověřil jako vítěze říjnových sněmovních voleb sestavením další vlády. Babiš je trestně stíhán pro podezření z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Zájem studentů o demokracii uvítali senátoři bez rozdílu stranického zaměření. Zástupci ANO a KSČM spolu s Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) nicméně měli výhrady k požadavku týkajícímu se jmenování premiéra. "Těžko můžeme požadovat, aby byl někdo trestně stíhaný vyřazen z veřejného života," uvedl Čunek, který jako vsetínský starosta čelil nařčení z přijetí úplatku. Na potřebu, aby policie a soudy konaly profesionálně, lidsky a správně, poukázala Zuzana Baudyšová (za ANO). Vadilo jí napadání ústavních činitelů, podle ní by mohly být požadavky ve výzvě "míň agresivní a stravitelnější".

Hlavní organizátor výzvy Luboš Louženský zdůrazňoval potřebu větší morální odpovědnosti politických reprezentantů. "Jestliže se Miloš Zeman nedokáže omluvit za zjevné lži, nařčení a urážky, nemůžete se divit, že dvojnásobný vrah (Jiří Kajínek) je uctívaný jako hrdina," poznamenal Václav Chaloupek z klubu STAN.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky studenti Miloš Zeman Jiří Čunek 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy