Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman čínského poradce Jie Ťien-minga neodvolá, chce počkat na výsledky vyšetřování

Zeman zahájil jednodenní sjezd sociálních demokrat s jasným sdělením: Podílejte se na vládě!
Zeman zahájil jednodenní sjezd sociálních demokrat s jasným sdělením: Podílejte se na vládě!
Foto: Česká televize

Lány – Prezident Miloš Zeman trvá na tom, že dokud jeho čínský poradce Jie Ťien-ming nebude v Číně z něčeho reálně obviněn nebo odsouzen, nevzdá se ho. Počká si prý na průběh vyšetřování.

Zeman to dnes řekl v rozhovoru serveru Blesk.cz. Dodal, že dostal dopis od čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, ve kterém ho čínský protějšek ujistil, že má zájem na ekonomickém rozvoji obou zemí.

„Dokud můj čínský poradce nebude z ničeho reálně obviněn, a případně odsouzen, tak nemám samozřejmě důvod, abych se ho vzdával," řekl Zeman. Dodal, že buď bude propuštěn, nebo odsouzen – a pokud bude odsouzen, odvolá ho.  V čele firmy CEFC podle Zemana Jie Ťien-ming odvedl hodně práce, která se projevila i v České republice.

S Jie Ťien-mingem se Zeman podle svých slov setkal asi třikrát nebo čtyřikrát při přátelských schůzkách. Na otázku, čím ho oslnil, že se ho rozhodl zařadit do sboru poradců, Zeman odpověděl, že ho neoslnil, ale že k němu měl lidské sympatie. „Protože má po operaci jenom polovinu žaludku. To je samozřejmě lidsky nepříjemné a z toho ty sympatie tak trochu vyplývají," řekl prezident. Jako další důvod označil, že Jie Ťien-ming byl šéfem společnosti, která měla v ČR zájem o významné investice.

V souvislosti se CEFC Zeman připomněl příchod čínské státní firmy CITIC do evropské pobočky CEFC. Ta měla v plánu širší vstup do J&T, žádost byla ale nedávno stažena. Podle Zemana má být CITIC „rozmrazovačem" tohoto záměru. Jako důvod, proč čínské investice nedosáhly té výše, kterou v minulosti sliboval, Zeman uvedl omezení čínských zahraničních investic a snížení růstu čínské ekonomiky.

Témata:  Miloš Zeman Jie Ťien-ming CEFC

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy