Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický pěl chválu na USA: Jsou pilířem západní bezpečnostní architektury

Martin Stropnický /ANO/
Martin Stropnický /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Šéf české diplomacie Martin Stropnický se domnívá, že Spojené státy jsou jedinou velmocí, která je schopna globálně bránit hodnoty euroatlantického prostoru. Uvedl to dnes na konferenci o roli USA v evropské bezpečnosti, která se konala v Senátu.

Stropnický dnes na konferenci v Senátu zopakoval, že Česko se bude snažit naplnit závazek zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) do roku 2024, za což sklidil potlesk. Na zvýšení výdajů na obranu se dohodly státy NATO před čtyřmi lety, prosazovaly to právě USA

Šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan na konferenci připomněl, že Spojené státy zvyšují obranné výdaje, podle něj je to další signál toho, že jsou odhodlány bránit své evropské spojence. „Je i na všech našich evropských spojencích, abyste i vy investovali do naší společné obrany," řekl a znovu zmínil závazek všech členů NATO vydávat na obranu alespoň dvě procenta HDP.

Zdůraznil, že nejde jen o splnění nějaké hranice. „Jde o to, abychom posílili své kapacity a byli připraveni na budoucí hrozby. Globální bezpečnostní prostředí se mění a bude se měnit," řekl.

Podle Stropnického jsou USA pilířem západní bezpečnostní architektury. Evropa a Spojené státy by podle ministra měly postupovat společně s cílem vybudovat svět bezpečnější a předvídatelnější. Základním principem budování společné obrany v rámci Evropské unie bude podle Stropnického spolupráce s NATO. Důvodem je potřeba čelit podobným výzvám. Jako příklad ministr uvedl boj s terorismem či kyberterorismem.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) označil NATO za základní stavební pilíř české bezpečnosti. Dosavadní členství podle něj ukázalo, že je ČR schopna dostát spojeneckým závazků a spojenectví v boji za svobodu kdekoli na světě. Štěch také uvedl, že USA sehrály klíčovou roli při vzniku Československa před sto lety.

O zvýšení výdajů na obranu mluvil minulý týden také premiér Andrej Babiš (ANO) s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Cílem je podle Babiše dostat se v roce 2020 k hodnotě 1,4 procenta HDP. Poslední výroční zpráva NATO uvádí české výdaje na obranu v roce 2017 na hodnotě 1,05 procenta HDP. Kromě USA se na potřebná dvě procenta zatím dostaly jen Řecko, Británie a Estonsko.

Témata:  Martin Stropnický USA NATO (Severoatlantická aliance) Paul Ryan

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy