Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie obvinila jednatele firmy FAU Csabiho a další lidi

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostrava - Policie obvinila jednatele firmy FAU Vojtěcha Csabiho a několik dalších lidí. Podle kriminalistů firma spadající pod FAU před lety neodvedla DPH ve výši přes 200 milionů z obchodu s naftou.

Radiožurnál to dnes uvedl s odvoláním na tři důvěryhodné zdroje. Případ dozoruje olomoucká pobočka Krajského státního zastupitelství v Ostravě. Dozorující žalobce Karel Studený ČTK řekl, že věc nemůže komentovat, pokud jednotliví lidé a strany nemají usnesení doručeno. Advokát FAU Alfréd Šrámek sdělil, že o zahájení trestního stíhání jednatele informace nemá. Nezastupuje ale Csabiho, jen firmu FAU.

Opavská firma FAU skončila v konkurzu po vydání zajišťovacích příkazů, kterými se finanční správa domáhala zaplacení neodvedených daní. Finanční správa dříve uvedla, že měla důvodné podezření z vědomého zapojení FAU do karuselového podvodu a že rozkryla rozsáhlý podvodný řetězec, v němž nebyla u firem placena DPH a byl podvodně vylákán nárok na odpočet DPH.

Finanční správa po firmě od roku 2016 vymáhá daňové dluhy. Soud ale nedávno označil zajišťovací příkazy za nezákonné, a to kvůli tomu, že úředníci po firmě FAU v podstatě vymáhali DPH za jeden obchod dvakrát. Csabi již dříve řekl, že postup státu považuje za šikanu.

Loni v srpnu zazněla zmínka o likvidaci FAU na nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman a podle některých politiků vyvolává dojem, že finanční správa jednala v zájmu tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Obchodník s pohonnými hmotami FAU totiž vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert, který dříve patřil šéfovi hnutí ANO Babišovi. Ten několikrát důrazně odmítl, že by v době působení ve funkci ministra financí zneužíval nebo úkoloval finanční a celní správu.

Témata:  podvody s DPH Policie ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy