reklama

Návrh ústavní žaloby může předložit nejméně jedna třetina senátorů, podle nichž se prezident dopustil velezrady nebo hrubého porušení ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Podání žaloby by pak musely potvrdit nejméně tři pětiny všech poslanců, tedy aspoň 120 členů dolní komory.

STAN sice prověřuje možnosti žaloby s ústavními experty, zástupci dalších stran ale prezidentův krok za velezradu nepovažují. Například předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) označil tuto snahu za kostrbatou a za "bouři ve sklenici vody". Podle něj Zemanovo vyjádření nenaplnilo kriteria pro ústavní žalobu. V Senátu ani ve Sněmovně by se pro to podle předsedy horní komory nenašla potřebná třípětinová většina pro schválení případné žaloby. Štěch rovněž připomenul, že prezident může BIS uložit úkol s vědomím vlády.

Podobně to vidí i zástupci dalších stan. „S některými výroky prezidenta lze nesouhlasit, ale jistě to není věc na žalobu pro velezradu," uvedl také předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. Domnívá se, že STAN nakonec návrh žaloby ve věci BIS a novičoku ani nepředloží. Ani podle předsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila není tento Zemanův úkon důvodem pro žalobu. „To ovšem neznamená, že s reakcí a kroky pana prezidenta v této věci souhlasím," dodal.

Za jednání na hraně velezrady prezidentovo označil úkolování BIS kvůli novičoku předseda STAN Petr Gazdík. Podle něj tak Zeman zpochybnil vyjádření ministrů, kteří stejně jako premiér Andrej Babiše odmítli ruské tvrzení o českém původu jedu použitého v Británii. Poslankyně ODS Miroslava Němcová souhlasí s tím, že se Zeman v politickém slova smyslu velezrady dopustil. „Jednáme s ústavními právníky, jak dalece by se to dalo za velezradu považovat," řekl ke stavu příprav žaloby předseda senátorského klubu Starostů Jan Horník.

Horník připustil, že ani senátoři STAN nejsou rozhodnuti, zda žalobu případně podat. Vede je k tomu zkušenost z minulých pokusů, které vyzněly ve vnímání veřejnosti v Zemanův prospěch. "Mnozí ho vnímali tak, že je (Zeman) ten chudák a obětní beránek," uvedl Horník.

Zemanovi hrozila žaloba ze Senátu naposledy loni v květnu kvůli tomu, že otálel s odvolání Babiše z čela ministerstva financí.