Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha se připravuje na útok islamistických extremistů? V metru se "odpálí" atentátník

Pražské metro, stanice Muzeum
Pražské metro, stanice Muzeum
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Rada hlavního města Praha schválila návrh na uspořádání cvičení nazvaného „Muzeum 2018“. Cílem je procvičit koordinaci složek integrovaného záchranného systému při řešení mimořádné události v kritickém dopravním uzlu na území hlavního města Prahy. Cvičení se má uskutečnit 20. června 2018.

V důvodové zprávě ke cvičení je zdůrazněno, že se Evropa se potýká zhoršenou bezpečnostní situací. „Četné násilné události spojené především s islámským extremismem si v mnoha evropských zemích vyžádaly desítky obětí. Přestože zhoršená bezpečnostní situace v Evropě dolehla na Českou republiku zatím jen okrajově, nelze ji v žádném případě podceňovat. Na území České republiky k takovýmto událostem naštěstí doposud nedošlo, přesto je cílem našeho snažení se na tuto eventualitu náležitě připravit,“ píše se v materiálu. Právě připravenost, koordinace a adekvátní rychlá reakce složek integrovaného záchranného systému (IZS) podle dokumentu snižuje dopady událostí na chráněné zájmy.

„Návrh uspořádat v roce 2018 cvičení 'MUZEUM 2018' vychází z nutnosti procvičit připravenost osob a techniky k efektivní eliminaci následků teroristického útoku, který by s největší pravděpodobností proběhl v místě s velmi vysokou koncentrací osob a způsobil značné lidské a materiální škody s následnými negativními dopady na chod metropole. Statistiky ukazují na vzrůstající tendenci mrtvých a zraněných během jednotlivých teroristických útoků v evropských zemích. I z těchto důvodů jsou hlavní cíle cvičení zaměřeny na útok aktivního střelce, typovou činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem zraněných a rovněž tak na úzkou spolupráci dotčených krizových štábů na území hl. m. Prahy,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Cvičení nenarušilo dopravu a co nejméně ovlivnilo život Pražanů i turistů, mělo by probíhat v noci, konkrétně 20. června 2018 v době od 01:00 – 03:50 hod. a dále pak v době od 09:00 – 12:00 hod. v koordinačním cvičením Krizového štábu hlavního města Prahy a krizových štábů dotčených městských částí Praha 1 a 2.

„Cílem cvičení je praktické prověření činnosti složek IZS, které se podílejí na řešení mimořádných událostí a krizových situací v hl. m. Praze, zejména pak v rychlosti a efektivitě zásahových jednotek Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy, schopnosti spolupráce složek IZS a krizových štábů řešit činnosti spojené s velkým počtem mrtvých a zraněných osob ve specifických podmínkách dopravního uzlu metra. Dalším cílem je odstranění zásadních nedostatků, omezujících efektivní řešení mimořádné události v komunikační rovině a procvičení odsunu raněných do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ dodává zpráva zveřejněná na stránkách magistrátu.

Předpokládané náklady na cvičení „MUZEUM 2018“ jsou plánovány ve výši půl milionu korun.

Témata:  Praha metro

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy