Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán vysvětluje: Žádost USA o vydání Nikulina byla důvodnější

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V USA je Jevgenij Nikulin stíhán pro závažnou trestnou činnost, kdežto v Rusku pro bagatelní čin. Takto dnes ministr spravedlnosti Robert Pelikán zdůvodnil vydání hackera Američanům.

"Měl jsem dvě konkurenční žádosti o extradici, do USA a do Ruska, a tak, jak je v těchto případech běžné, jsem poměřoval závažnost trestné činnosti a zároveň to, jak daný stát usiloval o zadržení a vydání člověka své justici," sdělil Pelikán.

Z porovnání obou žádostí podle něj jasně vyšlo, že má vyhovět žádosti Ameriky. "Tam je stíhán pro velmi závažnou trestnou činnost. USA na něj také vydaly zatykač a aktivně usilovaly o jeho zadržení. Naproti tomu Rusko se ozvalo, když už zadržen byl a šlo o poměrně bagatelní trestný čin, navíc dosti starý. Dokonce byla otázka, zda není podle našeho práva promlčený," uvedl ministr.

Nikulinův advokát Martin Sadílek dnes řekl, že rozhodnutí Pelikána brání řízení o tom, zda má Rus nárok na humanitární azyl v ČR. V březnu pražský městský soud potvrdil, že Rus na azyl nárok nemá, Nikulin ale proti rozhodnutí podal podle Sadílka kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

"Možnost kasační stížnosti stále má, ale zákon jasně hovoří o tom, že jsme povinni ponechat žadatele o azyl ponechat na svém území do doby vyřízení jeho správní žaloby, nikoliv ještě i kasační stížnosti," vysvětlil Pelikán.

Témata:  Robert Pelikán Ministerstvo spravedlnosti ČR USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy