reklama

Tuhý byl do funkce policejního prezidenta ustanoven v dubnu 2014. Čeká ho tak poslední rok z pětiletého funkčního období. V rozhovoru pro ČTK zdůraznil, že současná vláda Andreje Babiše (ANO) má mezi svými prioritami zajištění bezpečnosti a stabilizaci bezpečnostních sborů, což patřilo také mezi hlavní úkoly předchozí koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL. "Pevně věřím, že žádné zásahy do policie, a zejména do jejího rozvoje a ekonomiky nebudou," uvedl Tuhý.

V současnosti se rozebírá zejména snaha premiéra Babiše o sesazení ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Šéf policie vůči sobě podobné snahy zatím nezaznamenal. "Samozřejmě vnímám mediální příběhy, kde se spekuluje o různých tlacích na ředitele bezpečnostních sborů. Já jsem žádný takovýto tlak nezaznamenal," řekl Tuhý.

Připomněl také, že jeho funkce nespadá do kompetence premiéra, ale ministra vnitra Lubomíra Metnara, s kterým se shodl na prioritách bezpečnostního sboru. Podle Tuhého je důležité pokračovat v programech prvosledových hlídek, posilování útvarů zajišťujících problematiku cizinců, terorismu a extremismu, kybernetického zločinu nebo finanční a hospodářské kriminality.

Policejní prezident zatím nechce odhadovat, co bude za rok, až bude jeho mandát končit. Je přesvědčen, že v čele policie vytvořil jednotný a stabilní tým, který drží při sobě.

S novou vládou chce v současnosti jednat zejména o pokračování rozvojové koncepce policie, na základě které by se měl počet policistů v zemi zvýšit o 4000 na 44.000. V roce 2016 bylo podle plánu přijato 850 nových policistů nad rámec běžné roční obměny, uvedl Tuhý. Loni byla koncepce pozastavena a materiál byl dopracován o srovnávací studii ve vztahu k jiným zemím a následně jej vláda opět schválila. "Zjistilo se, že v porovnání s jinými evropskými státy nemáme přehršel policistů," poznamenal Tuhý.

V současné době se projednávají dopady koncepce na státní rozpočet. Podle Tuhého jsou nyní stavy police naplněny z 96 procent. Ve službě je téměř 41.500 policistů. Policie potřebuje obměnit minimálně polovinu vozového parku, který čítá 10.000 aut. Prvních několik set aut by podle něj mohlo být vyměněno díky tendru, který nedávno vypsalo ministerstvo vnitra. Týká se 2500 aut za maximální cenu 2,25 miliardy korun. Obálky s nabídkami se mají otvírat 10. května.

Vozy by měly být dodány do roku 2021. Podle Tuhého nejde jen o auta pro policii, ale také o vozy, které potřebuje ministerstvo. Policisté mají zájem o polepené speciály i osobní auta bez policejního rozlišení, kterými jezdí například kriminalisté. "Půjde o první etapu několika set aut," podotkl Tuhý.

Policejní prezident věří, že aktuální tendr by mohl zahájit postupnou výměnu vozidel, která je potřeba. Ojetá auta, která mají být vyměněna, podle něj mají najeto přes 250.000 kilometrů nebo policistům slouží přes šest let.