Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tuhý: První stupeň ohrožení v ČR trvá. Zrušení by mohlo přilákat teroristy

plk. Mgr. Tomáš Tuhý
plk. Mgr. Tomáš Tuhý
Foto: Policie ČR

Praha - Česká vláda první stupeň ohrožení před terorismem vyhlásila 22. března 2016 po teroristických útocích na metro a letiště v Bruselu. Zrušen zatím nebude. Ve službě je víc policistů, kteří se zaměřují na místa, kde se schází velký počet lidí.

Čtyřstupňový varovný systém ohrožení před terorismem zavedla česká vláda v lednu 2016 jako reakci na útoky v Paříži, při kterých v předchozím roce zemřelo 147 lidí.

Za poslední dva roky se v Evropě stalo několik dalších teroristických útoků i v sousedních zemích, což může znamenat určitá rizika a nesmí se nic podcenit. "Jsme v roce 2018 a máme tady další útok ve Francii. Obava je, že pokud by se utlumila tato opatření, tak by to mohlo někoho inspirovat a mohlo by se něco uskutečnit," vysvětlil policejní prezident Tomáš Tuhý důvody, proč stav bdělosti pořád trvá.

Běžná opatření jsou nyní o Velikonocích ještě posílena. V ulicích je o několik set policistů více, ve větších městech jsou vyzbrojeni dlouhými zbraněmi. Policisté se soustřeďují například na kostely či velikonoční trhy, které se konají po celé zemi.

Témata:  Tomáš Tuhý terorismus Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy