Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinář se diví: To je docela síla. Co to ten Ovčáček říká?

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček se v posledních dnech poměrně důrazně vymezoval proti vydaní údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Podle něj vydání Nikulina nahrává těm, kteří kritizují amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho slovy se zabývá i novinář Jan Moláček.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana na sociálních sítích naznačil, že v celé kauze jde o víc, než se na první pohled mohlo zdát. „Vydání Nikulina není potvrzením spojenectví s USA, ale potvrzením spojenectví s těmi v USA, kteří nenávidí Donalda Trumpa,“ uvedl Jiří Ovčáček na twitteru.

„Kterým USA vlastně vydáním Nikulina na Velký pátek spojenecky pomáháme? Pomáháme USA, které představuje prezident Donald Trump? Nebo pomáháme USA, které chtějí Donalda Trumpa sesadit kvůli 'obvinění z vlivu Ruska'?“ zajímá Ovčáčka.

Jeho slova vyvolala pořádný rozruch. Detailněji se jimi zabývá například novinář, reportér pořadu Reportéři ČT a moderátor Českého rozhlasu Jan Moláček. „Jiří Ovčáček zašel docela daleko, když veřejně prohlásil, že Nikulin neměl být vydán do USA, protože je za tím 'snaha získat munici na Trumpa',“ myslí si Moláček.

„V USA probíhá vyšetřování, jedinou municí, kterou může zatčený hacker eventuálně dodat, jsou informace. Je snad v zájmu USA, aby - pokud nějaké má - vyšly najevo, nebo ne? Pokud mluvčí českého prezidenta otevřeně říká, že Nikulin neměl být vydán, protože může být zdrojem informací, pak se de facto přiznává ke snaze americké vyšetřování mařit - to je docela síla,“ píše novinář na facebooku.

A to podle něj ještě není všechno. „Ovčáčkovi totiž nevadí, že by mohl mít Nikulin nějaké informace, ale že by mohl mít informace kompromitujicí Trumpa. Oficiální reprezentant hlavy České republiky tedy pokládá za spojence nikoliv USA, ale Donalda Trumpa,“ pitvá se ve slovech mluvčího Hradu.

„To není totéž - 'stát jsem já' platí v despociích, ne v demokraciích. Pokud Jiří Ovčáček říká, že by ČR měla upřednostňovat zájmy Trumpa před zájmem USA, kterým je vyšetření okolností prezidentských voleb, tak bezelstně přiznává, který koncept je mu bližší,“ dodává Moláček.

Vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina Českem do Spojených států vyvolalo další reakce jak z ruské, tak americké strany. Zatímco místopředseda jednoho z výborů ruského parlamentu Viktor Vodolackij hovořil o zjevně nepřátelském činu proti Rusům a jejich zemi, předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan českou vládu ocenil. Nikulin prakticky do 24 hodin od opuštění ČR v noci na pátek byl předveden před americký soud, kde trval na své nevině. Další stání jej čeká už v pondělí.

Americká média spekulují, zda byl Nikulin napojen na petrohradskou Agenturou pro výzkum internetu. Ta je považována za prodlouženou ruku ruské vlády a je spojována s politickou reklamou zadávanou z Ruska před prezidentskými volbami v USA.

Třicetiletý Nikulin všechna obvinění odmítá. Jeho právní zástupce tvrdí, že kauza je ve Spojených státech politicky motivovaná.

Témata:  Jiří Ovčáček Jevgenij Nikulin Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy