reklama

Nakladatel podle úřadu pochybil. "Usoudili jsme, že následek přestupku byl závažný, protože vydavatelství vedlo masivní propagaci knihy, která v sobě zahrnovala i propagaci kandidáta Zemana," uvedl pro irozhlas.cz kontrolor Jan Outlý.

Billboardy podle něj měly nést informaci o zadavateli a zpracovateli reklamy, vydavatelství se navíc mělo u dohledového úřadu registrovat jako takzvaná třetí osoba. "Je víc než pravděpodobné, že náklady na billboardovou kampaň o hodně překročily limit, který by vydavatelství mělo, kdyby se řádně registrovalo jako třetí osoba. Což by byl jeden milion korun," popsal dále.

Ředitel a spolumajitel Olympie Karel Hejna sankci potvrdil. Nakladatelství podle něj nyní zváží, zda se bude proti sankci bránit. Odmítá však, že by propagace knihy byla součástí předvolební kampaně. "Pořád si myslím, že to není pravda. To by nás museli pokutovat i za předcházející billboard. Ty dva se od sebe zas tak nelišily. Takže zvažujeme, že se odvoláme," řekl Hejna.

Nakladatelství hrozila pokuta až 100 tisíc korun. Proti pokutě formou příkazu může nakladatelství do osmi dní podat odpor. Pokud tak učiní, kontrolní orgán posuzuje věc v klasickém správním řízení.

Zemanův mluvčí na twitteru uvedl, že přístup úřadu považuje "od počátku za mimořádně podivný". "Osobně se domnívám, že je politicky motivovaný," napsal.