Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO trvá na Babišovi jako premiérovi, zůstává i rozpor s ČSSD ohledně ministerstev

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO během Velikonoc názor nezměnilo. Stále trvá na Andreji Babišovi jako premiérovi a neshoduje se s ČSSD ani na počtu ministerstev, která by měli v případné koaliční vládě sociální demokraté získat.

Šéf ČSSD Jan Hamáček minulý týden řekl, že koaliční jednání pokročila v otázce programu, naopak personální záležitosti jsou i nadále zásadní problém. Sjezd ČSSD dříve označil účast trestně stíhaného člověka ve vládě za zásadní problém. ANO na Babišovi, který čelí stíhání v případu Čapího hnízda, trvá.

ANO mělo podle dřívějších vyjádření s konečným návrhem přijít ve čtvrtek po návratu Babiše z dovolené. V pátek jej pak posoudí lídři a o víkendu stranický sjezd sociálních demokratů. "My jsme se o tom bavili, ale interně. Přemýšleli jsme o tom samostatně, teď se sejdeme, jestli to naše přemýšlení se třeba shoduje," řekl dnes místopředseda ANO Richard Brabec. Schůzky by se měly konat ve středu i ve čtvrtek.

Hamáček minulý týden naznačil, že pokud ANO neustoupí od nominace Babiše, nebo nepřenechá sociální demokracii ministerstvo vnitra, či financí, znamenalo by to konec jednání. "My tam máme jednoznačnou pozici kolem pana Babiše, ta se neposouvá, jsme konzistentní z hlediska jeho nominace na premiéra," uvedl Brabec.

Posun nenaznačil ani v otázce rozporu ohledně počtu ministerstev. ČSSD požaduje pět, ANO jí dlouhodobě nabízí čtyři křesla ve vládě. "Zůstávají odlišné názory na počet resortů a jejich typ. Nejhorečnatější jednání ale ještě budou probíhat. Všichni si vzali oddechový čas, aby mysleli na něco jiného než na politiku," uvedl s odkazem na Velikonoce.

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) Richard Brabec

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 18:42

Erdogan odkládá návštěvu USA. Do Bílého domu měl přijít v květnu

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy